Ce s-a întâmplat în plen: blocarea geografică, compoziția Parlamentului, sistemul de comercializare a cotelor de emisii 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Cumpărături online mai simplu de făcut, mai puține emisii de CO2, reducerea numărului de eurodeputați, viitorul Europei: ce s-a întâmplat în plen.

Backup photo - 5 things video  

Marți, deputații europeni au adoptat un regulament privind eliminarea blocării geografice, ce obligă comercianții să permită accesul la bunuri și servicii în aceleași condiții în întreaga UE, indiferent de locul de conectare la internet.

De asemenea, au aprobat o reformă a sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii, pentru reducerea emisiilor de CO2 și pentru susținerea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.

Prim-ministrul croat Andrej Plenković a dezbătut marți dimineață viitorul Europei cu deputații europeni, subliniind importanța solidarității, egalității, creșterii și coeziunii.

Miercuri, Parlamentul a votat o inițiativă legislativă de reducere a numărului de locuri în Parlamentul European de la 751 la 705 după ce Marea Britanie va fi părăsit UE, însă a respins propunerea de a înființa liste electorale paneuropene.

Parlamentul este gata să respingă orice candidat la funcția de președinte al Comisiei, care nu este numit „candidat principal” (Spitzenkandidat) al partidelor politice europene înainte de alegerile europene din 2019, au afirmat deputații europeni într-o altă rezoluție.

De asemenea, deputații europeni au cerut țărilor UE să interzică în mod explicit mutilarea genitală a femeilor efectuată de medici și a solicitat măsuri de sensibilizare și protecție.

Marți, deputații europeni au dezbătut noua strategie a UE pentru Balcanii de Vest, care citează 2025 ca dată orientativă pentru aderarea Serbiei și Muntenegrului la UE.

Joi, deputații europeni au solicitat Comisiei să evalueze în profunzime schimbarea orei de două ori pe an și, dacă este necesar, să prezinte o propunere de revizuire a acesteia.

De asemenea, au condamnat arestările recente ale jurnaliștilor, activiștilor, medicilor și cetățenilor obișnuiți pentru că și-au exprimat opoziția față de ofensiva militară a Turciei împotriva enclavei kurde Afrin din Siria.

În această săptămână, membrii au decis, de asemenea, mandatul și componența unei comisii speciale care va examina procedura de autorizare a pesticidelor în cadrul UE, cu un accent special pe glifosat.

Miercuri, deputații europeni au dezbătut în plen reforma justiției din România și posibila amenințare la adresa statului de drept.