Un nou registru al grupurilor de interese din UE: „Oamenii au dreptul să se aștepte la transparență”

Parlamentul poartă discuții cu Comisia și Consiliul pentru a actualiza registrul de transparență al UE, astfel încât să fie mai ușor să aflați cine sunt grupurile de interese din UE.

UE promovează un Registru de transparență european obligatoriu

Negocierile între cele trei instituții au început în aprilie 2018 și au ca scop crearea unui registru obligatoriu care să acopere atât Consiliul, cât și Comisia și Parlamentul.

 

Începând cu 2011, Parlamentul și Comisia au gestionat în comun un registru public numit registrul de transparență. Aceasta a înlocuit registrele separate anterioare, cel al Parlamentului datând din 1995. Consiliul este observator în sistemul actual începând din 2014.

 

Consultați infograficul nostru despre grupurile de interese din UE.

 

„Noi producem legi pentru cetățeni. Deci, desigur, aceștia au dreptul să aștepte din partea noastră transparență”, a declarat vicepreședinta Sylvie Guillaume (S&D, Franța), care este responsabilă cu negocierile în numele Parlamentului, împreună cu președinta comisiei pentru afaceri constituționale, Danuta Hübner (PPE, Polonia).

 

Scopul este de a veni cu reguli revizuite care să facă procesul de luare a deciziilor și mai deschis către public. Acest lucru ar trebui să contribuie la consolidarea încrederii publice în acest proces, potrivit Danutei Hübner. „Cetățenii, atunci când știu mai multe despre modul în care funcționează Europa, pot dezvolta și acest sentiment de proprietate, de responsabilitate pentru Europa”, a arătat dumneaei.

 

Consultați videoclipul nostru pentru mai multe detalii despre negocieri.

Mai multe informaţii