Ce s-a întâmplat în plen: apeluri telefonice ieftine, mai multă eficiență energetică, Premiul LUX, Angela Merkel 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Bugetul pe termen lung al UE și noile norme privind energia și telecomunicațiile au fost câteva dintre temele dezbătute în cadrul sesiunii plenare din această săptămână.

În raportul interimar privind bugetul pe termen lung al UE, Parlamentul cere Consiliului să ajungă la un acord în curând pentru a preveni afectarea programelor UE. Citiți acest comunicat de presă pentru mai multe detalii.

Marți, Parlamentul a aprobat noile obiective ale UE privind creșterea utilizării energiei din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice. Conform noilor norme, cel puțin 32% din consumul energetic al UE în 2030 trebuie să provină din surse regenerabile.

Miercuri, Parlamentul a votat asupra unui pachet legislativ privind telecomunicațiile, care ar urma să plafoneze prețurile apelurilor telefonice în țările UE la 19 eurocenți, iar pe cel al mesajelor la 6 eurocenți începând cu 15 mai 2019. De asemenea, un alt obiectiv al acestor norme este de a stimula investițiile necesare care vor garanta accesul la conexiunile 5G în orașele europene până în 2020. Mai mult decât atât, pachetul legislativ include și un sistem obligatoriu de alertă 112.

Filmul „Femeie în război” a câștigat ediția din acest an al Premiului de Film LUX. Regizorul Benedikt Erlingsson ne-a acordat un interviu în care și-a descris filmul ca fiind un strigăt de adunare, menționând că: „În aceste vremuri lumea trebuie salvată, iar în lupta pentru protejarea mediului femeile se află adesea în prin plan”.

Marți, cancelarul german Angela Merkel a discutat despre viitorului Europei cu deputații europeni. În timpul dezbaterii a declarat: „Toleranța este sufletul Europei și o valoare fundamentală a Uniunii Europene”.

Joi, Parlamentul a aprobat noile norme menite să consolideze drepturile pasagerilor din transportul feroviar în UE care prevăd compensații mai mari pentru întârzieri și asistență gratuită pentru persoanele cu dizabilități.

În aceeași zi, eurodeputații au cerut UE să pregătească planuri privind combaterea bolii Lyme, care afectează aproximativ 1 milion de europeni.

Parlamentul va începe negocierile cu Consiliul asupra unei propuneri votate joi, care ar urma să creeze condiții de muncă transparente și previzibile cu privire la durata perioadei de probă, programul de lucru și contractele restrictive.

Deputații europeni au votat asupra unei rezoluții în care își exprimă îngrijorările privind reforma sistemului judiciar și a legislației penale din România, care riscă să submineze separația puterilor în stat și lupta împotriva corupției.

În urma publicării acordului de retragere al Marii Britanii din UE, Michel Barnier, negociatorul-şef pentru Brexit, s-a întâlnit joi cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice pentru a discuta despre această temă.

Miercuri, președintele sudafrican Cyril Ramaphosa s-a adresat plenului Parlamentului European și le-a mulțumit europenilor și liderilor UE „pentru rolul pe care l-au jucat în încetarea regimului de apartheid în Africa de Sud”.

Parlamentul a votat asupra planurilor privind reducerea a emisiilor de gaz cu 35% până în 2030 pentru camioane. De asemenea, aceste planuri prevăd și un obiectiv de reducere a emisiilor cu 20% până în 2025.

Marți, deputații europeni au adoptat noile propuneri de norme privind condițiile în care peștii pelagici mici, precum hamsiile și sardinele, pot fi prinși în Marea Adriatică.

Miercuri, eurodeputații au declarat că normele comune privind exportul de arme sunt esențiale pentru a evita abuzurile cu privire la drepturile omului și pentru a împiedica utilizarea armelor europene împotriva forțelor armate europene. Aceștia au mai menționat că eșecul sistematic al statelor membre UE de a aplica normele UE privind controlul exporturilor de arme ar trebui abordat printr-un mecanism de sancțiuni.

În aceeași zi, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a prezentat noul website „Ce face Europa pentru mine”, care conține informații scurte, ușor de citit despre modul în care UE a îmbunătățit viața oamenilor.