Regizorul ucrainean Oleg Sențov primește Premiul Saharov 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat regizorului ucrainean Oleg Sențov.

Domnul Sențov nu a putut veni personal la Strasbourg pentru a primi premiul, pentru că în momentul de față este în închisoare în Siberia. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a „plănuit acte de terorism” împotriva guvernării ruse de facto în Crimeea. Verișoara lui, Natalia Kaplan, și avocatul lui, Dimitri Dinze, l-au reprezentat la ceremonia din Strasbourg.

Înmânând premiul, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus: „Oleg Sențov a fost nominalizat pentru protestul său pașnic împotriva ocupării ilegale a Crimeii, regiunea în care s-a născut. De asemenea, pentru curajul și hotărârea de care a dat dovadă în susținerea demnității umane, a democrației, a statului de drept și a drepturilor omului. Acestea sunt valorile pe care este construită Uniunea și pe care Parlamentul, cu atât mai mult după atacul îngrozitor de ieri, le îndrăgește, le susține și le promovează”.

„Greva foamei și atitudinea curajoasă au făcut din domnul Sențov un simbol al luptei pentru eliberarea prizonierilor politici deținuți în Rusia și în întreaga lume”, a adăugat domnul Tajani. Remarcând faptul că ceremonia a avut loc în contextul unor tensiuni serioase între Rusia și Ucraina, președintele a insistat pentru detensionarea situației și și-a reiterat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Domnul Tajani a cerut eliberarea imediată și necondiționată a regizorului ucrainean și a celorlalți prizonieri ucraineni deținuți ilegal în Rusia și peninsula Crimeea, dar și a tuturor laureaților care se află în închisoare. „Premiul Saharov nu este doar un premiu. Este și un angajament. Și continuăm să fim alături de laureații noștri”, a mai arătat președintele Parlamentului.

Regizorul ucrainean Oleg Sențov primește Premiul Saharov  

Acceptând premiul, doamna Natalia Kaplan a vorbit despre viața domnului Sențov, despre activitatea sa în timpul anexării Crimeii și tortura pe care a îndurat-o când a fost arestat și condamnat pentru lucruri pe care nu le făcuse niciodată. „Oleg este o persoană care nu poate renunța. Este un luptător prin natura sa”, a arătat dumneaei.

Vorbind despre greva foamei pe care regizorul a făcut-o pentru eliberarea prizonierilor politici ucraineni, doamna Kaplan a spus: „în timpul grevei foamei, care a durat 145 de zile, nu a fost eliberat niciun prizonier politic, dar acest lucru nu înseamnă că a pierdut; datorită actelor sale, întreaga lume a vorbit despre represiunile din Rusia. Aceasta este o victorie”.

Dumneaei a citit în plen un mesaj personal de la domnul Sențov: „Nu pot fi prezent în această aulă, dar îmi puteți auzi cuvintele, chiar dacă sunt pronunțate de altcineva. Cuvântul este principalul instrument al unei persoane, uneori unicul instrument, atunci când i s-a luat totul”.

Pe 12 decembrie, deputații au salutat eforturile de reformă ale Ucrainei și au denunțat agresiunea Rusiei în strâmtoarea Kerci.

Președintele Tajani i-a salutat și pe părinții finalistului de anul acesta al Premiului Saharov, Nasser Zefzafi, care se află în închisoare, și pe ceilalți finaliști, reprezentanții celor 11 ONG-uri care salvează vieți umane pe Marea Mediterană.

Dumnealui a vorbit și despre aniversarea a 30 de ani de la înființarea Premiului Saharov: „Premiul a susținut persoane și organizații din întreaga lume care s-au angajat în lupta pentru justiție socială, de multe ori asumând riscuri personale”.

Președintele Tajani a mai menționat faptul că cinci laureați Saharov au primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace, printre aceștia numărându-se Denis Mukwege și Nadia Murad.