Regulamentul intern al Parlamentului: eurodeputații vor declara toate reuniunile cu grupurile de interese 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Conform modificărilor aduse regulamentului intern al Parlamentului, eurodeputații care au un rol important în negocierea legislației vor fi nevoiți să anunțe public cu cine se întâlnesc.

Eurodeputații vor fi obligați să publice online reuniunile pe care le au programate cu reprezentați ai grupurilor de interese.  

Pe 31 ianuarie, deputații europeni au votat în favoarea modificării regulamentului de procedură al Parlamentului European. Aceste modificări au ca obiectiv garantarea transparenței privind reuniunile dintre eurodeputații implicați în elaborarea unui proiect legislativ, pe de o parte, și reprezentații organizațiilor care ar putea beneficia sau ar putea avea de pierdut de pe urma legii respective.


Parlamentul a decis ca atunci când eurodeputații au rol de raportor, raportor din umbră sau președinte de comisie, aceștia vor fi obligați să publice online reuniunile pe care le au programate cu reprezentați ai grupurilor de interese. De asemenea, deputații care au alte responsabilități sunt încurajați să facă același lucru.


Deputatul european Richard Corbett, membru din grupul S&D, este responsabil cu coordonarea acestui raport în Parlament. Domnul Corbett a declarat că „aceste norme actualizate vor ajuta Parlamentul să devină mai deschis, mai transparent și mai responsabil față de cetățeni.”


Cine sunt raportorii, raportorii din umbră și președinții comisiilor


Un raportor este un deputat european care prezintă poziția Parlamentului pe o anumită temă. Raportorii nu își prezintă doar punctele de vedere pe această temă, ci încearcă și să asigure suficientă susținere politică în cadrul Parlamentului.


Raportorii din umbră urmăresc evoluția unui raport în numele unui grup politic. Ei propun amendamente care reflectă poziția grupului lor și încearcă să ajungă la un compromis cu privire la textul votat mai întâi în comisie și apoi în plen.


Raportorii și președinții de comisii sunt implicați în negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord privind textul final al legilor.


Un nou impuls pentru transparență la nivel european


Parlamentul a negociat cu Comisia Europeană și Consiliul consolidarea registrului de transparență, o bază de date cu grupurile de interese care interacționează cu instituțiile europene. Eurodeputații care coordonează negocierile, președinta comisiei pentru afaceri constituționale și membră din grupul PPE, Danuta Hübner, și vicepreședinta Parlamentului European și membră din grupul S&D, Sylvie Guillaume, și-au exprimat speranța că votul din Parlament asupra regulamentului de procedură va permite ca discuțiile care au înregistrat progrese lente în ultimele luni să meargă mai departe.


„Vesti bune! O majoritate a Parlamentului a sprijinit măsurile de îmbunătățire a transparenței procesului legislativ. Negocierile privind Registrul de transparență trebuie reluate acum. Timpul ne presează.”, a scris doamna Guillaume pe contul său de Twitter.


Doamna Hübner a adăugat: „Acum mingea este în terenul Comisiei. Trebuie să finalizăm munca privind registrul de transparență până la sfârșitul mandatului nostru.”