Urmează la Strasbourg: Brexit, președintele BCE, incendiile din pădurea amazoniană 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Reuniți în plen pentru prima dată după vară, eurodeputații vor dezbate la Strasbourg situația Brexit, vor vota un nou președinte pentru BCR și vor discuta despre incendiile forestiere.

Brexit


Deputații vor discuta miercuri cu negociatorul principal al UE pentru Brexit, Michel Barnier, despre situația actuală a retragerii Regatului Unit din UE. În centrul discuției se vor afla implicațiile unui Brexit fără acord și condițiile în care Parlamentul ar susține o a treia extindere a Articolului 50. Deputații vor vota în aceeași zi o rezoluție pe această temă.


Un nou președinte pentru Banca Centrală Europeană


Se estimează că deputații vor susține nominalizarea doamnei Christine Lagarde la președinția Băncii Centrale Europene marți. Dacă este aprobată, doamna Lagarde va fi prima femeie președinte al BCE. Dumneaei este directoarea Fondului Monetar Internațional din 2011 și a fost nominalizată în iulie de liderii UE pentru a-l înlocui la președinția BCE de la 1 noiembrie pe Mario Draghi.


Incendiile din pădurea amazoniană


Zeci de mii de incendii au avut loc în pădurea amazoniană. Peste 900.000 de hectare de pădure au fost distruse în acest an. Deputații vor discuta cu Consiliul și Comisia, marți, despre implicațiile incendiilor și despre ce ar putea face UE.


Cercetarea și Erasmus


Miercuri, deputații europeni vor vota pentru aprobarea unei finanțări suplimentare de 100 de milioane de euro pentru programele Horizon 2020 (80 de milioane de euro) și Erasmus+ (20 de milioane de euro).


Tot săptămâna viitoare


Președintele Parlamentului European și președinții grupurilor politice, în cadrul Conferinței președinților, vor decide joi cu privire la calendarul audierilor publice ale comisarilor desemnați, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Votul Parlamentului pentru întreaga Comisie este programat pentru 23 octombrie, la Strasbourg.


Tot joi, vor fi anunțate nominalizările la Premiul Saharov 2019 pentru libertatea de gândire. Deputații trebuie să prezinte nominalizările până joi. Regizorul de film ucrainean Oleg Sențov, care a fost eliberat recent din închisoare, a fost câștigătorul Premiului anul trecut.