Premiul Saharov 2019: finaliștii 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Finaliștii Premiului Saharov pentru libertatea de gândire au fost anunțați pe 8 octombrie.

© AP Images / Ellis RUA; © Jeff Pachoud / AFP; © Senado Federal do Brasil; © Restorers;© AP Images / Andy WONG)  

Finaliștii Premiului Saharov de anul acesta sunt:


  • Marielle Franco, Șeful de trib Raoni și Claudelice Silva dos Santos
  • The Restorers
  • Ilham Tohti.

Finaliștii au fost aleși de comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare pe 8 octombrie.


Marielle Franco, activistă politică braziliană și apărătoare a drepturilor omului, a fost ucisă brutal în martie 2018. Marielle, o femeie de culoare bisexuală, născută într-o favelă, era cunoscută pentru apărarea drepturilor tinerilor negri, ale femeilor, ale rezidenților zonelor care nu beneficiază pe deplin de serviciile civilizației urbane și ale persoanelor LGBTI. Șeful de trib Raoni este o figură emblematică a luptei împotriva defrișărilor din pădurea amazoniană. Este unul dintre marii lideri ai poporului Kayapo și și-a dedicat viața luptei pentru drepturile indigenilor și conservării pădurii amazoniene. Claudelice Silva dos Santos, ecologistă braziliană și apărătoare a drepturilor omului, este cunoscută pentru poziția sa împotriva tăietorilor de lemne ilegali, fermierilor și producătorilor de cărbune care operează în îndepărtata regiune amazoniană Praia-Alta Piranheira.


The Restorers, un grup de cinci studente din Kenya format din Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Masculine Atieno și Ivy Akinyi, a dezvoltat aplicația i-Cut, care ajută fetele să facă față mutilării genitale feminine. i-Cut le permite femeilor tinere să solicite ajutor, să găsească un centru de salvare sau să alerteze autoritățile mai ușor.


Ilham Tohti este un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China. A fost condamnat la închisoare pe viață în 2014, acuzat de separatism. Rămâne un simbol al moderației și împăcării.


Anul trecut, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Sentsov.


Ce urmează


Conferința Președinților, formată și președintele Parlamentului European, David Sassoli, și liderii grupurilor politice, va selecta laureatul pe 24 octombrie. Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii, în plen, la Strasbourg, pe 18 decembrie.


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Sakharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Premiul Saharov: cum este ales laureatul