Laura Codruţa Kövesi va fi prima procuroare-șefă a UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Laura Codruţa Kövesi, candidata preferată a Parlamentului European, va fi prima procuroare-șefă a UE.

Laura Codruta Kövesi © CC-BY Flickr/usembassyromania  

Numirea doamnei Kövesi a fost aprobată de Conferința Președinților, formată din președintele Parlamentului, David Sassoli și liderii grupurilor politice de la Parlamentul European pe 16 octombrie. Acesta a fost ultimul pas în procedura de numire.


Urmând să-și preia funcția în 2020, doamna Kövesi va conduce noul Parchet european (EPPO), care va cerceta infracțiunile financiare în UE, precum frauda transfrontalieră de TVA, spălarea banilor și corupția.


Negocieri din martie


Doamna Kövesi a fost șefa unității anticorupție a României, Direcția Națională Anticorupție (DNA), specializată în investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt. Munca dumneaei a dus uneori la tensiuni.


Doamna Kövesi a fost alegerea Parlamentului European, însă miniștrii UE au susținut un alt candidat până recent.

Despre Parchetul European


În prezent, numai autoritățile naționale pot investiga și urmări fraudele legate de bugetul UE, dar puterile lor se opresc la frontierele naționale.


Parlamentul a solicitat instituirea unui organ UE într-o serie de rezoluții, subliniind importanța asigurării independenței procurorilor săi. Parchetul European a fost aprobat în 2017 și în septembrie 2019 s-a ajuns la un acord în legătură cu cine ar trebui să îl conducă.


Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci țări care nu participă în prezent - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca - se pot alătura oricând.


Sediul Parchetului European va fi în Luxemburg, cu un procuror-șef și procurori din toate statele participante. Aceștia vor superviza investigațiile efectuate de procurorii delegați în toate statele membre participante.


Se preconizează că Parchetul European va fi operațional la sfârșitul anului 2020.