Cum funcționează: perioadele de sesiune ale Parlamentului

Sesiunea plenară este momentul în care toate eforturile depuse de către deputați se văd concretizate. Dar ce se întâmplă exact în timpul acestor ședințe intense?

Watch our video to find out more about debates and votes in the plenary session

Cei 751 de deputați aleși în Parlamentul European se reunesc de 12 ori pe an la Strasbourg, în cadrul unor așa-numite „perioade de sesiune”. De asemenea, se organizează și perioade de sesiune suplimentare la Bruxelles.

Ședințele plenare reprezintă o chestiune complicată, cu dezbateri și voturi în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. În cadrul lor se tratează o gamă largă de subiecte, de la acorduri comerciale și bugetul Uniunii până la legislația UE și dezbaterile pe teme de actualitate.

Dezbaterile

Ordinea de zi a perioadei de sesiune este decisă de Conferința președinților, alcătuită din președintele Parlamentului și din liderii grupurilor politice. Parlamentul reacționează în mod constant la ceea ce se întâmplă în lume. Prin urmare, ordinea de zi se modifică pentru a le permite deputaților să discute chestiuni importante pentru persoanele care i-au ales.

De exemplu, deputații în Parlamentul European au convenit să adauge pe ordinea de zi a perioadei de sesiune din octombrie dezbateri despre pericolul extremismului violent de dreapta în urma atacului terorist din Halle, Germania, despre operația militară turcă din nordul Siriei și despre impactul falimentului firmei Thomas Cook.

Ședințele plenare sunt prezidate de către președinte sau de către unul dintre cei 14 vicepreședinți.

Timpul afectat luărilor de cuvânt se împarte între grupurile politice în funcție de dimensiunea grupului. Dimensiunea grupului determină, de asemenea, ordinea în care deputații iau cuvântul. Așa-numita procedură „catch-the-eye”, adică de intervenții la cerere, le oferă deputaților cărora grupurile nu le-au alocat timp ocazia de a-și spune părerea prin intervenții scurte de un minut.

Deputații pot, de asemenea, să prezinte un cartonaș albastru în timpul dezbaterilor pentru a adresa o întrebare deputatului care are cuvântul. Vorbitorul poate refuza să accepte întrebarea.

Votul

Președintele sau vicepreședinții prezidează, de asemenea, procedura de votare, care poate avea loc rapid, întrucât uneori deputații trebuie să voteze sute de amendamente dacă legislația este complicată. De exemplu, se propun adesea multe modificări ale bugetului. De obicei, votul are loc la prânz, după dezbaterile de dimineață.

Procedurile de vot:

  • votare prin ridicarea mâinii - aceasta este forma obișnuită de vot, iar președintele sau vicepreședinții determină majoritățile;
  • votare electronică - președintele solicită un vot electronic în cazul în care rezultatul obținut prin ridicarea mâinii nu este clar;
  • votare prin apel nominal - toate voturile exprimate sunt înregistrate și publicate;
  • vot secret - de obicei pentru nominalizări.

Toate ședințele plenare sunt înregistrate, deci le puteți urmări fie în direct, online, fie ulterior, accesând înregistrarea.