Parlamentul marchează 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul European a marcat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, într-o ceremonie, pe 13 noiembrie, la Bruxelles.

Wolfgang Schäuble: îndepărtarea Cortinei de Fier și căderea Zidului Berlinului sunt „fără precedent în istorie”  

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, au adus un omagiu vitejiei și determinării cetățenilor germani care au obținut independența atunci când Zidul a căzut, în 1989, dar au vorbit și despre despre pericolul pierderii valorilor câștigate cu greu, precum libertatea și democrația, și au solicitat unitate și cooperare UE.


Pe 9 noiembrie 1989, căderea Zidului care a împărțit Berlinul de Est de cel de Vest din 1961, a ajutat la reunirea Europei și a fost începutul unei noi ere a libertății pentru milioane de europeni. Președintele Sassoli a avertizat că principiile pe care se bazează democrația europeană nu sunt ireversibile. Dumnealui a spus că acestea trebuie apărate de amenințările interne, precum renașterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului și naționalismului, precum și de presiunile externe.


„Trebuie să luptăm împotriva acestor amenințări cu hotărâre și unitate, ca să respectăm ce s-a întâmplat în acea noapte la Berlin, când a căzut acest Zid”, a spus domnul Sassoli. „Cred că nu putem câștiga această bătălie decât dacă rămânem împreună”, a adăugat dumnealui.


Președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, a spus că îndepărtarea Cortinei de Fier și căderea Zidului Berlinului, în urma cărora au fost reuniți 500 de milioane de oameni din est și vest, au reprezentat evenimente „fără precedent în istorie”.


„Trebuie să fim conștienți de ceea ce este posibil atunci când oamenii lucrează împreună. În special într-un parlament care servește scopuri politice, dar care trebuie să lupte întotdeauna pentru binele comun și bunăstarea tuturor”, a adăugat dumnealui.

Ceremonia aniversării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului