Parlamentul European în 2019: activitate legislativă intensă și un nou mandat 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Alegerile europene din mai au împărțit anul 2019 în două părți: prima s-a concentrat pe adoptarea de legi, a doua a reprezentat începutul unui nou mandat.

Noaptea alegerilor la Bruxelles  

Legislația cheie


Deputații europeni au muncit din greu în primele luni ale anului pentru a aproba noi legi privind o serie de probleme, precum plasticul, siguranța rutieră și drepturile de autor, înainte de alegerile europene din mai.


Parlamentul a aprobat cerințe pentru o reducere masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la mașinile și camionetele noi, dar și de la camioane.


Deputații europeni au aprobat interzicerea vânzării de obiecte din plactic de unică folosință, precum furculițele, farfuriile și paiele din 2021, pentru reducerea cantității uriașe de deșeuri din plastic de pe plaje și din mări și oceane.


Opțiuni de siguranță precum sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei, care vor reduce numărul deceselor survenite în accidente rutiere, vor fi instalate în toate vehiculele noi din 2022, în urma unui vot al Parlamentului din aprilie.


Parlamentul a urmărit îndeaproape cele mai recente evoluții Brexit și a aprobat măsuri de atenuare a riscurilor puse de o eventuală retragere a Regatului Unit fără acord.


Deputații au votat pentru consolidarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și au aprobat o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră pentru frontierele externe ale UE.

O nouă directivă privind drepturile de autor are ca scop garantarea respectării drepturilor artiștilor și jurnaliștilor în mediul digital la fel ca în afara acestuia.


Persoanele cu handicap și cele în vârstă se vor bucura de un acces mai larg la mai multe produse și servicii, precum smartphone-urile, bancomatele și automatele de vânzare a biletelor după ce o nouă directivă a introdus cerințe privind accesibilitatea.

Parlamentul a aprobat norme care garantează protecția la nivelul întregii UE a informatorilor care dezvăluie încălcări ale dreptului UE.

În toamnă, deputații europeni au blocat o propunere a Comisiei Europene privind regulile de protejare a albinelor împotriva pesticidelor, deoarece textul a fost diluat de către statele membre.


Noul Parlament și noua Comisie


Alegerile europene din mai au înregistrat cea mai mare prezență la urne în ultimii 20 de ani, mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni cu drept de vot participând la acestea. Alegerile au deschis calea către un nou Parlament European și o nouă Comisie Europeană.


În iulie, eurodeputații i-au ales pe David Sassoli în funcția de președinte al Parlamentului și pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei.

Audierile comisarilor din toamnă au oferit eurodeputaților șansa de a evalua capacitatea candidaților de a fi membri ai organului executiv al UE. Trei candidați nu au reușit să obțină sprijinul comisiilor în fața cărora s-au prezentat și au fost înlocuiți. În noiembrie, echipa completă de comisari a fost aprobată în plen.


Premii


Parlamentul a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire lui Ilham Tohti, un activist care luptă pentru drepturile minorității uigure din China. Domnul Tohti se află în momentul de față în închisoare.


Câștigătorul anului trecut, regizorul ucrainean Oleg Sențov, a venit la Parlament în noiembrie pentru a-și primi personal premiul. În decembrie 2018, domnul Sențov se afla în închisoare, dar a fost ulterior eliberat de către Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri.


Premiul Filmului LUX al Parlamentului a fost decernat în 2019 filmului „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” al regizoarei Teona Mitevska.