Laureatul Premiului Saharov din 2018 a venit la Parlamentul European 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Oleg Sențov, activist pentru drepturile omului și regizor ucrainean, a venit la Parlament pentru a primi Premiul Saharov, pe care l-a câștigat anul trecut.

Oleg Sențov, laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2018, a venit la Parlamentul European pentru a primi premiul.  

Domnul Sențov a primit Premiul Saharov în 2018, dar nu a putut veni la Strasbourg la ceremonie, pentru că era în închisoare. A fost încarcerat pentru că a protestat împotriva anexării Crimeii, regiunea în care s-a născut, de către Rusia. Pe 7 septembrie 2019, regizorul ucrainean a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.


Înmânând premiul, președintele Parlamentului European, David Sassoli a spus: „În mod clar, ați fost ferm în susținerea principiilor și convingerilor dumneavoastră, domnule Sentsov, pentru care ați plătit un preț foarte mare, fiind lipsit de libertate. Nimeni nu ar trebui să plătească pentru asta.”


Domnul Sassoli a lăudat curajul luptătorilor pentru libertate, care iau poziție atunci când sunt încălcate drepturile omului. „Domnul Sențov a fost eliberat, dar mulți alții, inclusiv bloggeri și jurnaliști precum Stanislav Aseiev, sunt încă ostateci în estul Ucrainei. Cerem eliberarea acestora”, a spus domnul Sassoli.


Primind premiul, Domnul Oleg Sențov a spus: „Primirea acestui premiu este o onoare uriașă și o responsabilitate uriașă. Accept și iau acest premiu nu ca o onoare personală, ci ca un premiu pentru toți prizonierii politici ucraineni care s-au aflat în închisorile rusești și pentru toți cei care mai sunt încă acolo”. Dumnealui și-a manifestat aprecierea pentru UE și valorile democratice și a criticat practicile „militariste” ale Rusiei.


Despre Oleg Sențov


Oleg Sențov este un regizor ucrainean, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării de facto a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul său drept „un proces necinstit în fața unui tribunal militar”.


A devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea.


Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.


Aflați mai multe despre laureatul Premiului Saharov din 2018 din video.