Laureatul Premiului LUX: „Petrunija este un exemplu pentru puterea cinematografiei de a schimba lucrurile” 

 
 

Distribuiți această pagină: 

„Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” a câștigat anul acesta Premiul LUX. Regizoarea Teona Mitevska ne-a vorbit despre puterea poveștii ei: o femeie sfidează sistemul și câștigă.

„Este povestea Petrunijei, o tânără care sfidează regulile societății pentru a căuta dreptatea și pentru a-și găsi adevăratul loc în societate”. Așa a descris regizoarea din Macedonia de Nord filmul său „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”, o coproducție Macedonia de Nord - Belgia - Slovenia - Croația - Franța. Mitevska s-a inspirat dintr-o poveste adevărată, care a avut loc în Štip, un oraș mic din Macedonia de Nord în urmă cu cinci ani, când o tânără a provocat o revoltă participând - și câștigând - la o cursă rezervată în mod tradițional bărbaților.


În cea mai mare parte a lumii creștine ortodoxe, Boboteaza este sărbătorită cu o cursă pentru sfânta cruce pe care un preot o aruncă într-un lac sau râu. Crucea se spune că aduce noroc câștigătorului tot anul.


O poveste despre câștigarea încrederii în sine


Petrunya este o absolventă a Facultății de istorie, în vârstă de 32 de ani, șomeră, supraponderală, care este constant umilită de mama ei. Când se află în locul în care se desfășoară cursa pentru cruce, impulsul de a sări în apa înghețată vine din frustrarea pentru situația în care se află.


„La început este aproape un anti-erou”, a spus doamna Mitevska în timpul unui interviu în direct, pe Facebook, după ce a primit premiul. „Nu crezi că este capabilă de ceva, apoi devine puternică și își dă seama de adevărata ei valoare. Și acesta este un mesaj important mai ales pentru noi, femeile. Și pentru mine încrederea a fost și este, de fapt, o mare problemă. Să pot spune «am dreptul să fac asta ». Prin asta trece Petrunija. Este un film feminist, dar cu toții ne putem identifica cu lupta pentru dreptate”, a explicat regizoarea.


În film, Petrunija provoacă revoltă în comunitatea locală, iar biserica o acuză că a furat crucea. La insistența preotului, inspectorul de poliție o aduce pe Petrunija la secție și o pune sub presiune. „De ce nu am dreptul la un an de noroc?”, întreabă, sfidător, Petrunija.


Puterea cinematografiei


„Petrunija este un exemplu al puterii cinematografului de a schimba lucrurile”, a spus doamna Mitevska, menționând că, atunci când o tânără a sărit pentru cruce în Štip, anul acesta, nu a existat niciun fel de opoziție, iar preotul i-a lăsat crucea.


În cadrul festivității de premiere din 27 noiembrie, președintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Cinematografia este una dintre numeroasele chei simple care ne pot ajuta să deschidem ușa către o înțelegere a realității în care trăim. Premiul LUX pentru film ne oferă o oportunitate extraordinară de a face exact acest lucru”.

Regizoarea Teona Mitevska la Parlament  

Finalistii Premiului LUX din acest an au fost „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”, de Teona Mitevska, „Cold Case Hammarskjöld”, de Mads Brügger și „Jocuri de putere”, de Rodrigo Sorogoyen. Aflați mai multe despre filme și unde le puteți viziona într-un cinematograf din apropiere.


Alegeți filmul preferat și ați putea fi selectat/ă pentru a anunța câștigătorul Premiului LUX pentru mențiunea publicului la Festivalul internațional de film de la Karlovy Vary în Republica Cehă anul viitor.


În sprijinul cinematografiei europene


În ultimii 13 ani, Premiul LUX a contribuit la promovarea filmelor europene, suportând cheltuielile de subtitrare în cele 24 de limbi ale UE pentru fiecare dintre cele trei filme finaliste. În plus, filmul câștigător este adaptat pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz și primește sprijin pentru promovare internațională.