Săptămâna la Parlament: Brexit, NATO și Vietnam 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Săptămâna aceasta, deputații europeni vor vota în comisii privind Brexit și un acord de liber schimb cu Vietnamul și vor discuta despre securitate cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Săptămâna la Parlament: Brexit, NATO și Vietnam  

Joi, comisia pentru afaceri constituționale va vota referitor la aprobarea acordului privind retragerea Regatului Unit din UE. Votul final în plen este programat pentru 29 ianuarie și va avea loc dacă Regatul Unit va fi ratificat acordul până în acel moment.

Acordul de liber schimb cu Vietnamul și acordul privind protecția investițiilor vor fi supuse votului în comisia pentru comerț internațional, marți. Dacă este aprobat, acordul va înlătura toate tarifele pentru exporturile din UE, va deschide piața achizițiilor publice din Vietnam către companiile europene și va proteja 196 de produse UE cu indicație geografică.

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor va vota joi asupra unei rezoluții ce abordează provocările aduse de dezvoltarea inteligenței artificiale, în special cu referire la alegerile consumatorilor și necesitatea unor reguli privind responsabilitatea, care să acopere noile produse ce funcționează cu inteligența artificială.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va vorbi, marți, deputaților europeni de la comisia pentru afaceri externe, subcomisia pentru securitate și apărare și delegația parlamentară la NATO. Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat rezoluții cu privire la stadiul actual al politicii externe și de securitate comune și al politicii comune de securitate și apărare și a solicitat o cooperare mai strânsă cu NATO, subliniind, în același timp, necesitatea ca UE să aibă o autonomie strategică.

În aceeași zi, comisia pentru bugete va pune întrebări comisarului pentru buget, Johannes Hahn, despre prioritățile Comisiei în cadrul următorului cadru financiar multianual și felul în care aceasta intenționează ză coopereze cu Parlamentul.

Se estimează că deputații europeni de la comisia pentru mediu și sănătate publică vor cere marți acțiune imediată împotriva comerțului ilegal cu animale de companie pentru a proteja bunăstarea animalelor, consumatorii și sănătatea publică.