Viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Regatul Unit și UE vor continua să colaboreze în multe domenii.  

Regatul Unit părăsește UE, dar acest lucru nu înseamnă sfârșitul cooperării. În curând vor începe negocieri pentru cooperare în domenii variate, de la comerț până la combaterea terorismului.

UE și Regatul Unit sunt în fața multor provocări comune, precum schimbările climatice și terorismul, și nu au decât de câștigat din cooperarea în aceste domenii.

Deși a fost negociat un acord de retragere, acesta se referă în principal la protejarea drepturilor cetățenilor UE în Regatul Unit și a cetățenilor din Regatul Unit care trăiesc în alte părți ale UE, angajamentele financiare ale Regatului Unit asumate ca stat membru, precum și problemele legate de frontieră (în special cea între Regatul Unit și Republica Irlanda).

Relațiile viitoare vor face parte dintr-un acord separat. Negocierile cu privire la acestea ar putea începe doar după ce Regatul Unit va fi părăsit Uniunea.


Ce va acoperi acordul privind relațiile viitoare


Chestiunile prevăzute în orice acord privind relațiile viitoare variază de la apărare și lupta împotriva terorismului la mediu, cercetare, educație și altele.


Cheie în cadrul negocierilor sunt condițiile și principiile care vor determina viitorul comerțului, inclusiv întrebări legate de tarife, standardele produselor și soluționarea disputelor.


Cetățenii


Drepturile cetățenilor sunt protejate de acordul de retragere. Cetățenii europeni care locuiesc în Regatul Uit și cei britanici care locuiesc în UE au dreptul să continue să trăiască și să lucreze acolo unde se află. Această chestiune va rămâne o îngrijorare cheie pentru Parlamentul European, în ceea ce privește libertatea de circulație și asigurarea de sănătate pentru cetățenii europeni care sunt în Regatul Unit.


Calendar


Conform acordului de retragere, va exista o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020. În această perioadă de tranziție, Regatul Unit va continua să aibă acces la piața unică și se va supune legislației UE, deși nu va mai putea influența legile europene. Regatul Unit va continua să contribuie la bugetul UE în perioada de tranziție, dar nu va mai avea un cuvânt de spus asupra bugetului UE anual sau pe termen lung, care va fi negociat anul acesta.

Se dorește încheierea negocierilor înaintea sfârșitului perioadei de tranziție. Aceasta poate fi prelungită la cerere, o singură dată, însă decizia trebuie luată înainte de 1 iulie.


Dacă până la sfârșitul perioadei de tranziție nu se ajunge la un acord, relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit se vor derula conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.


Aflați cum poate fi redus impactul scenariului Brexit fără acord


Cum funcționează negocierile


Fostul comisar Michel Barnier va conduce negocierile în numele UE, pe baza orientărilor emise de Consiliul European. Domnul Barnier a condus negocierile și în cazul acordului de retragere.


Deputații europeni au posibilitatea de a influența negocierile adoptând rezoluții referitoare la poziția Parlamentului. Parlamentul a creat și un grup de contact cu Regatul Unit, condus de președintele comisiei pentru afaceri externe, David McAllister (PPE, Germania), care va coopera cu negociatorul UE, domnul Barnier, și va coordona comisiile parlamentare implicate.


Orice acord poate intra în vigoare numai cu aprobarea Parlamentului European și a Consiliului. Spre deosebire de acordul de retragere, este posibil ca acordul privind relațiile viitoare să fie supus și aprobării parlamentelor naționale, dacă se referă la competențe pe care UE le împarte cu statele membre. Acesta va trebui să fie aprobat și de Regatul Unit.


Poziția Parlamentului


Într-o rezoluție adoptată în septembrie 2019, Parlamentul a spus deja că negocierile privind la viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit necesită garanții solide și dispoziții pentru o concurență echitabilă în vederea protejării pieței interne a UE și a companiilor din UE, evitând un potențial dezavantaj concurențial neloial. Deputații au afirmat că orice acord de liber schimb care nu reușește să respecte aceste niveluri de protecție nu va fi ratificat de Parlament.