Prima jumătate a lui 2020: Covid-19, investiții în redresare, clima

Pentru a depăși criza Covid-19, Parlamentul a pledat pentru soluții ambițioase și sustenabile pentru oameni, economie și climă. Citiți sinteza noastră pentru primul semestru 2020.

Coronavirusul

Cea mai mare provocare a ultimelor luni a fost pandemia de Covid-19. UE a reacționat la epidemie cu măsuri imediate de urgență și cu sprijin pe termen lung pentru redresare.


Măsurile de urgență împotriva epidemiei

Parlamentul a aprobat măsurile inițiale de atenuare a impactului crizei la sfârșitul lunii martie. Primele săptămâni s-au axat pe încetinirea răspândirii virusului, dotarea țărilor UE cu echipament medical, promovarea cercetării, stimularea solidarității europene, susținerea economiei, păstrarea locurilor de muncă și repatrierea a zeci de mii de europeni blocați în străinătate. Au fost alocate sute de miliarde.

Prima jumătate a lui 2020: Covid-19, investiții în redresare, clima

Fonduri pentru vaccinuri și cercetare

Parlamentul a sprijinit eforturile de dezvoltare a unor vaccinuri și tratamente eficiente. Comisia a alocat rapid 48,25 milioane EUR pentru 18 de proiecte de cercetare, la care lucrează 151 de echipe de cercetare din întreaga UE, precum și alte fonduri, de sute de milioane, pentru a dezvolta tratamente și metode de diagnostic. Deputații în PE au subliniat că este necesar un acces larg la medicamente cu prețuri accesibile.

Verificați cronologia: UE împotriva epidemiei

Parlamentul funcționează la distanță

Măsurile luate pentru a stopa pandemia au forțat Parlamentul să-și limiteze reuniunile fizice și să funcționeze de la distanță. Deputații sunt în continuare în măsură să exercite controlul democratic și să aprobe toate măsurile UE necesare. Pentru prima dată, Parlamentul a introdus un sistem care să le permită deputaților să voteze fără a fi prezenți fizic în plen. Sărbătorirea Zilei Europei, care a marcat anul acesta 70 de ani de la Declarația Schuman, care a fondat UE, s-a desfășurat în cea mai mare parte online.

Fondul de redresare și bugetul pe termen lung

Parlamentul European a făcut presiuni pentru un pachet de redresare consistent, care să ajute UE să-și revină în urma pandemiei, și a salutat planul de redresare de 750 miliarde , precum și bugetul UE de 1,1 mii de miliarde pentru 2021-2027 propus de Comisie la sfârșitul lui mai. La negocierile pentru bugetul pe termen lung al UE, Parlamentul a subliniat necesitatea de a fi la înălțimea așteptărilor cetățenilor.

O redresare sustenabilă

Eurodeputații consideră că Pactul Verde trebuie să se afle în centrul pachetului de redresare al UE în urma epidemiei. Parlamentul consideră că planul de redresare reprezintă o șansă de a investi într-o Europă ecologică, digitală și rezilientă. Deputații insistă ca Europa să devină climatic neutră până în 2050. În ianuarie, Parlamentul a salutat propunerea Comisiei pentru un Pact Verde, dar a cerut o reducere mai importantă a gazelor cu efect de seră (55 % până în 2030).

Parlamentul pledează, de asemenea, pentru obiective obligatorii de biodiversitate în Europa și pentru o producție de alimente echitabilă, sănătoasă și nenocivă pentru mediu.

Călătorii și liberă circulație în condiții de siguranță

Frontierele s-au închis pentru a încetini răspândirea virusului, punând capăt libertății de circulație în Europa. Parlamentul a insistat asupra unui efort coordonat al UE pentru a restabili o zonă Schengen funcțională cât mai curând și a subliniat că măsurile nu pot discrimina cetățenii europeni pe criterii de naționalitate.


Restricțiile de deplasare legate de pandemie au afectat grav turismul european, iar deputații doresc ca acest sector major al economiei să fie susținut. De asemenea, UE a depus eforturi pentru a face călătoriile cât mai sigure și pentru a garanta drepturile consumatorilor.

Sfaturi practice pentru a călători în siguranță

Brexitul

La sfârșitul lui ianuarie, Parlamentul a aprobat Acordul de retragere a Regatului Unit, punând Brexitul în mișcare, și și-a luat rămas bun de la cei 73 de deputați din Regatul Unit. Se poartă acum discuții pentru a vedea cum vor conlucra în viitor Regatul Unit și Uniunea Europeană.


Acordul comercial UE-Vietnam

Unele parteneriate se fac, altele se desfac. Acordul de liber schimb între UE și Vietnam, aprobat de Parlament în februarie, va elimina practic toate taxele în decurs de un deceniu. Întrucât include norme obligatorii privind clima, munca și drepturile omului, deputații îl văd ca pe un acord exemplar pentru comerțul global.

Combaterea dezinformării

S-a spus că știrile false despre Covid-19 sunt la fel de periculoase ca și virusul. Eurodeputații susțin eforturile UE de a combate dezinformarea, protejând, în același timp, libertatea de exprimare. În iunie, Parlamentul a înființat o comisie specială pentru ingerințele externe în toate procesele democratice din UE, printre care și dezinformarea.

Mai multe informații

  • (deschideți într-o pagină nouă) Facebook
  • (deschideți într-o pagină nouă) Twitter
  • (deschideți într-o pagină nouă) Instagram