InvestEU: un program al UE pentru stimularea investițiilor

InvestEU continuă eforturile de creștere a investițiilor în Europa, susținere pentru redresare și pregătirea economiei pentru viitor.

Programul InvestEU oferă susținere financiară companiilor cu potențial de creștere

Eurodeputații vor dezbate și vor vota programul InvestEU pe perioada 2021-2027 în cadrul sesiunii plenare ce va avea loc între 8 și 11 martie. Programul este o continuare a Fondului European pentru Investiții Strategice demarat în 2015 ca nucleu al Planului Juncker de creștere a investițiilor publice și private în Europa. Noul program reunește instrumente financiare ce au ca scop susținerea unor investiții esențiale pentru dezvoltarea economică. 


Mizând pe succesul investițiilor


Când Jean-Claude Juncker a fost ales președinte al Comisiei Europene în 2014, acesta a anunțat planuri de realizare a investițiilor necesare pentru ca UE să depășească efectele crizei economice și financiare care începuse în 2008. 


Ideea din spatele Fondului European pentru Investiții Strategice era de a se folosi resurse limitate din bugetul UE pentru a oferi garanții Băncii Europene de Investiții. În baza acestor garanții, BEI a putut prelua proiecte mai riscante decât în mod normal încurajând astfel și alți investitori să se implice. 


Fondul și-a depășit obiectivul de a atrage 500 de miliarde de euro în investiții publice și private în întreaga UE până la finalul lui 2020. Cu toate acestea, criza Covid-19 și obiectivele pe termen lung ale UE pentru un viitor verde și digital, au creat noi provocări.


Cum va funcționa InvestEU


Noul program va crea o garanție UE de circa 26,2 miliarde de euro. Aceasta va permite investitorilor să își asume riscuri mai mari prin susținerea unor proiecte pe care altfel le-ar fi putut trece cu vederea. Principalul partener de investiții va rămâne Banca Europeana pentru Investiții, dar bănci naționale de investiții din țările UE și instituții financiare internaționale vor avea de asemena acces la garanția instituită de UE.


Prin susținerea unor proiecte ce vor aduce numeroși alți investitori, programul InvestEU preconiează să atragă investiții de peste 373 de miliarde de euro la nivelul UE, ceea ce va contribui la revenirea economică și la atingerea priorităților pe termen lung. 


Statele UE vor putea și ele să aloce resurce pentru InvestEU din fondurile structurale pe care le primesc sau din fondurile pe care le accesează prin Mecanismul de Redresare și Reziliență creat pentru revenirea după pandemie.

Accent pe sustenabilitate, firme mici și inovație


Garanția UE va fi alocată pe 4 direcții:

  • Infrastructură sustenabilă: 9,9 miliarde de euro
  • Cercetare, inovație și digitalizare: 6,6 miliarde de euro
  • Întreprinderi mici și mijlocii: 6,9 miliarde de euro
  • Investiții în plan social și dezvoltarea de aptitudini: 2,8 miliarde de euro

Cel puțin 30% din investițiile din programul InvestEU vor merge către atingerea obiectivelor climatice ale UE. Toate cele 4 direcții vor include proiecte pentru a susține tranziția justă către neutralitate climatică în UE. Proiectele de investiții care primesc susținere UE vor fi examinate pentru a verifica dacă nu aduc un prejudiciu major mediului. 


Susținerea pentru inovație și pentru întreprinderi mici sunt aspecte importante ale programului InvestEU. Priviți clipul video pentru a vedea cum predecesorul InvestEU a susținut firma germană de biotehnologie BioNTech, care la rândul ei a dezvoltat împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer, primul vaccin împotriva Covid-19 aprobat de UE. 


În negocierile cu Consiliul, deputații europeni din Comisia pentru bugete și din cea pentru afaceri economice și monetare au vrut să se asigure că întreprinderile mici și mijlocii lovite de criza Covid-19 vor primi susținere financiară.

Find out more

Articole pe același subiect