Conferința privind viitorul Europei: despre ce este vorba și cum funcționează?

Conferința privind viitorul Europei dă ocazia cetățenilor europeni să-și spună cuvântul cu privire la direcția spre care se îndreaptă Europa. Ce e de știut.

Infografic cu explicații privind Conferința privind viitorul Europei
Infografic cu explicații privind Conferința privind viitorul Europei

Într-o lume în luptă cu pandemia și în căutare de soluții la provocări cum sunt schimbările climatice, UE se angajează într-o dezbatere deschisă și democratică cu cetățenii săi pentru a-și defini prioritățile.


Un proces democratic și incluziv


Un sondaj Eurobarometru recent arată că 92% dintre europeni vor ca opiniile cetățenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile privind viitorul Europei”. Conferința urmărește să ducă la îndeplinire acest deziderat.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană invită toți cetățenii europeni să-și exprime părerile despre cum ar trebui să evolueze Europa, care să fie prioritățile și cum să ne pregătim pentru lumea post-Covid. Instituțiile europene doresc să consulte cât mai mulți oameni, punând accent pe participarea tinerilor.

Conferința este mai mult decât un exercițiu de ascultare. Contribuțiile cetățenilor pe platforma digitală sunt supuse dezbaterilor cu parlamentari europeni, membri ai parlamentelor naționale, reprezentanți ai guvernelor și ai UE, precum și cu alte părți interesate. Aceste dezbateri vor fundamenta propunerile de politici publice care vor fi transformate în acțiuni concrete ale UE. Parlamentul, Consiliul și Comisia s-au angajat să asculte propunerile cetățenilor și să pună în aplicare rezultatele Conferinței.

Toți cetățenii europeni sunt bineveniți să participe la acest proces, indiferent de vârstă, gen, educație sau experiență profesională. Parlamentul dorește să se asigure în mod special de participarea tineretului și a folosit evenimentul periodic dedicat tinerilor (European Youth Event) din octombrie 2021 pentru a afla viziunile acestora în privința viitorului Europei.


Cum se desfășoară?


Platforma digitală a Conferinței a fost lansată pe 19 aprilie. Aceasta permite tuturor să exprime și să discute idei online, cât și să organizeze evenimente în UE, acolo și atunci când condițiile sanitare permit acest lucru. Evenimentele constituie și ele o sursă de idei pentru schimbare. Statele membre organizează la rândul lor evenimente având în centru cetățenii.

Forumurile cetățenilor europeni, compuse din oameni cu diferite orizonturi și sfere de interes, și-au început activitatea la sfârșitul verii. Ele analizează ideile propuse pe platformă și discută posibile schimbări în UE. Sunt patru forumuri cetățenești a câte 200 de membri, fiecare axat pe subiecte diferite:

  • Întărirea economiei, justiție socială, locuri de muncă, educație, tineret, cultură, sport și digitalizare
  • Democrație europeană, valori, libertăți, stat de drept, securitate
  • Schimbări climatice, mediu și sănătate
  • Rolul UE în lume și migrația

Fiecare dintre aceste forumuri se va întruni de cel puțin trei ori și este liber să-și definească prioritățile. Recomandările forumurilor vor fi prezentate Plenarei Conferinței.

Plenara Conferinței are un rol central în derularea Conferinței întrucât reprezentanții instituțiilor UE, ai guvernelor și ai parlamentelor naționale se vor întâlni aici cu cetățenii pentru a discuta și a dezvolta propuneri de schimbare. Parlamentul European a insistat pentru o Plenară puternică din punct de vedere politic, cu mulți reprezentanți aleși prin vot popular și care să acorde totodată un rol important cetățenilor.

Infografic cu explicații despre Plenara Conferinței privind viitorul Europei
Plenara Conferinței privind viitorul Europei - infografic

Sesiunea plenară inaugurală a avut loc pe 19 iunie la Strasbourg cu participare fizică și de la distanță. Cea de-a doua sesiune este programată pe 22-23 octombrie, urmată de alte sesiuni în care se vor lua în discuție recomandările înaintate de forumurile cetățenilor. Urmăriți calendarul întregii Conferințe.


Aflați cine sunt reprezentanții Parlamentului European la Plenara Conferinței.


Comitetul executiv este responsabil de buna funcționare a Conferinței. Acesta este alcătuit din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, precum și din observatori.


Ce va rezulta din Conferință?


Rezultatele vor depinde de recomandările cetățenilor și de dezbaterile ce le vor urma.

Raportul final, așteptat în primăvara 2022, va fi redactat de Comitetul executiv pe baza propunerilor aprobate în Plenara Conferinței. Raportul va fi elaborat în colaborare deplină cu Plenara și va trebui să primească acordul acesteia. Ulterior el va fi transmis pentru punere în aplicare Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

Parlamentul a subiliniat faptul că acestă Conferință trebuie să aibă un impact real asupra modului de funcționare al UE. Totodată, prin intermediul Conferinței, opiniile și preocupările cetățenilor trebuie puse în centrul politicilor și deciziilor UE.


Articole pe același subiect