„E momentul să ne deschidem către cetățeni” - lansarea Conferinței privind viitorul Europei 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Conferința privind viitorul Europei a fost lansată pe 9 mai în cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European din Strasbourg.

Conferința își propune să ofere cetățenilor europeni ocazia de a-și împărtăși ideile cu privire la Europa și de a trimite propuneri pentru viitoarele politici UE.

Evenimentul inaugural a marcat un moment important în festivitățile dedicate Zilei Europei, alături de lansarea platformei digitale multilingve a Conferinței în aprilie 2021, platformă care va centraliza propunerile și va înlesni dezbaterile.

Președintele francez, Emmanuel Macron, Președintele Parlamentului European, David Sassoli, Prim-ministrul portughez António Costa și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au luat cuvântul la ceremonie în prezența studenților Erasmus+ și a membrilor comitetului executiv al Conferinței.

Peste 500 de cetățeni au luat parte la dezbatere de la distanță, imaginile lor fiind proiectate pe marile ecrane amplasate în sala evenimentului. Miniștri, europarlamentari, membrii ai parlamentelor naționale și alți invitați s-au alăturat, de asemenea, de la distanță evenimentului.


Toți cetățenii europeni sunt invitați să participe


Cei care au luat cuvîntul în timpul ceremoniei au subliniat faptul că lansarea Conferinței oferă oamenilor posibilitatea de a se implica și de a trasa viitorul UE.


„Suntem într-un moment în care cetățenii își doresc să se implice, vor să aibă un cuvânt de spus în politicile care le influențează viața de zi cu zi, viitorul lor și al planetei”, a declarat David Sassoli, președintele Parlamentului European.


„Uniunea noastră are nevoie de un nou suflu de viață democratică, și aceasta este ținta Conferinței privind viitorul Europei pe care o lansăm împreună astăzi”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în deschiderea ceremoniei. „Sper că această Conferință va duce la proiecte de amploare, la idealuri și vise ambițioase.”


Prim-ministrul portughez António Costa a declarat în calitate de deținător al președinției Consiliului: „Această lansare oficială a Conferinței privind viitorul Europei reprezintă un mesaj de încredere în viitor, pe care vrem să-l transmitem tuturor cetățenilor Europei.” După lansare, acesta a completat: „Conferința este acum deschisă. Este deschisă pentru ca voi toți să vă puteți implica.”


„Trebuie să ascultăm toate opiniile - fie ele critice sau măgulitoare - și să ne asigurăm că lucrurile agreate sunt duse la bun sfârșit. Cred că această Conferință este ocazia perfectă de a aduce cetățenii europeni laolaltă și de a ne ralia unui ideal comun pentru viitor, așa cum au făcut și predecesorii noștri”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei.


Co-președinții comitetului executiv al Conferinței, Guy Verhofstadt (Parlament), Ana Paula Zacarias (Consiliu) și Dubravka Šuica (Comisie) au răspuns întrebărilor înregistrate.


Violonistul francez Renaud Capuçon și Cvartetul Karski - cvartet de coarde alcătuit din muzicieni francezi și polonezi din Bruxelles - au susținut un concert live.


Aveți sugestii și propuneri pentru UE? Prezentați-le pe platforma digitală a Conferinței și implicați-vă!