Reperele plenarei: Certificatul Covid, Premiul publicului LUX, biodiversitate 

 
 

Distribuiți această pagină: 

La întoarcerea în Strasbourg parlamentarii europeni au avut o agendă plină: voturi pentru Certificatul Covid, statul de drept, Belarus și Strategia pentru biodiversitate a UE

Covid-19


Miercuri Parlamentul a aprobat Certificatul digital UE privind Covid, urmând ca săptămâna viitoare acesta să fie adoptat într-un act legislativ. În dezbaterea ce a precedat votul, parlamentarii europeni au insistat ca țările UE să îl pună în aplicare de la 1 iulie. Certificatul este văzut ca o oportunitate de a restabili libertatea de mișcare, însă deputații au subliniat că este important ca acesta să fie în conformitate cu drepturile și libertățile oamenilor. 


Joi deputații au solicitat renunțarea temporară la brevetele pentru vaccinuri Covid-19. Aceștia au susținut că măsura ar trebui să îmbunătățească accesul global la vaccinuri și să rezolve deficiențele în aprovizionare. Votul plenarei a avut loc după dezbaterea însuflețită ce a avut loc în luna mai.

Biodiversitate


Parlamentul a adoptat o poziție referitoare la Strategia UE pentru biodiversitate 2030: aducerea naturii înapoi în viața noastră. Deputații doresc ca cel puțin 30% din suprafața terestră și maritimă a UE să fie protejată până în 2030.

Premiul publicului LUX


Miercuri Președintele David Sassoli a anunțat câștigătorul Premiului publicului LUX: „Colectiv” este un documentar al regizorului/producătorului Alexander Nanau despre investigația jurnalistică ce a urmat unui incendiu devastator, asupra corupției din sistemul de sănătate românesc. Pentru prima dată publicul larg a putut vota pentru stabilirea câștigătorului.


Statul de drept


Regulamentul care condiționează plățile de la bugetul UE de respectarea statului de drept de către statele membre este în vigoare de la 1 ianuarie 2021; cu toate acestea Comisia nu a luat încă măsuri și nici nu a finalizat ghidul de implementare a acestui regulament. În rezoluția adoptată marți, deputații europeni au acordat Comisiei două săptămâni pentru a-și îndeplini obligațiile, în caz contrar Parlamentul urmând să acționeze Comisia în justiție.


Într-o altă rezoluție adoptată joi, parlamentarii europeni au cerut măsuri în privința conflictului de interese dovedit în care s-a aflat prim-ministrul ceh Andrej Babiš.


Fondul social european+


Marți Parlamentul a aprobat principalul instrument al UE pe următorii șapte ani pentru investiții în cetățeni și pentru combaterea inegalităților. Fondul social european plus pune accent pe combaterea sărăciei în rândul copiilor și a șomajului în rândul tinerilor din Europa. 


Europa Globală


Parlamentul a mai aprobat și noul program Europa Globală, care va investi 79,5 miliarde EUR în dezvoltare și cooperare internațională cu țările vecine și îndepărtate până în 2027.


Belarus


Pe 10 iunie Parlamentul a făcut apel la UE pentru pedepsirea celor responsabili de aterizarea forțată a unui avion la Minsk și de reținerea jurnalistului bielorus Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Deputații îndeamnă Consiliul să sancționeze cât mai prompt persoane și entități bieloruse implicate în aterizarea forțată și în răpiri. 

Planuri de redresare


Planurile naționale de redresare care vor folosi fondurile UE de redresare trebuie să se axeze pe susținerea tranzițiilor verde și digitală, pe impulsionarea creșterii și pe respectarea valorilor UE, au afirmat deputații într-o rezoluție adoptată joi.


Bunăstarea animalelor


Ca răspuns la inițiativa cetățenească numită „End the Cage Age” (Sfârșitul epocii în cușcă), semnată de 1,4 milioane de persoane din întreaga UE, europarlamentarii au cerut Comisiei să elaboreze o propunere de interzicere a creșterii animalelor de fermă în cușcă în UE până în 2027.


Sprijin pentru gestionarea impactului Brexit


Deputații au cerut ca cele 5 miliarde EUR din Rezerva de ajustare pentru Brexit să fie puse la dispoziție cât mai rapid pentru sectoarele cele mai afectate de retragerea Regatului Unit din UE.