Reperele plenarei: Polonia, Premiul Saharov, climă, alimentație

Parlamentarii au spus că dreptul european trebuie să prevaleze în Polonia, au salutat noua strategie alimentară a UE și au acordat Premiul Saharov pe 2021 lui Alexei Navalnîi

Repere în plen: Polonia, schimbările climatice și artele

Polonia


Eurodeputații au condamnat decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei care contestă supremația dreptului european după o dezbatere aprinsă în plen cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și ministrul sloven al afacerilor externe, Anže Logar. Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul a cerut Comisiei Europene să acționeze imediat în apărarea cetățenilor polonezi și a fundamentelor dreptului UE, inclusiv prin declanșarea condiționalității statului de drept.

Miercuri deputații au discutat interzicerea cvasi-totală a avorturilor în Polonia.


Câștigătorul Premiului Saharov 2021


Activist și prizonier politic rus, Alexei Navalnîi este laureatul ediției 2021 a Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Premiul i-a fost acordat ca semn de recunoaștere a luptei neobosite împotriva corupției regimului Vladimir Putin. Prin acordarea premiului Parlamentul „recunoaște curajul său imens și reiterează cererea de eliberare imediată a acestuia”, a declarat președintele Parlamentului, David Sassoli.


Noua strategie alimentară a UE


Parlamentul a salutat strategia de la fermă la consumator și a înaintat propuneri de ameliorare a sistemelor alimentare ale UE. Acestea urmăresc producerea unei hrane mai sănătoase, reducerea impactului agriculturii asupra mediului, asigurarea siguranței alimentare dar și a unor venituri echitabile pentru fermieri. Deputații au solicitat Comisiei să intensifice eforturile de consolidare a poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare.


Prelungirea regulilor privind roamingul


Parlamentarii susțin prelungirea regulilor priving roamingul, prin care consumatorii europeni vor putea să sune și să folosească date în întreaga UE la aceleași costuri ca acasă pentru încă 10 ani. Noile reguli vor îmbunătăți calitatea și serviciile oferite consumatorilor, asigurând concomitent operatorii că acest sistem rămâne sustenabil și nu frânează inovația.


Obiective climatice


În pregătirea Conferinței ONU privind schimbările climatice - COP26 - care începe pe 31 octombrie la Glasgow, Parlamentul a solicitat joi accelerarea acțiunilor pentru climă la nivel global. Totodată UE trebuie să rămână un lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice au subliniat deputații. Ei au adăugat că toate statele UE să se concentreze pe o redresare verde și să crească țintele climatice pentru 2030 în acord cu obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5°C.


Pandora papers


Deputații au condamnat evaziunea fiscală la scară largă dezvăluită de investigația „Pandora papers”. Aceștia au solicitat investigații temeinice cu privire la orice nereguli care au avut loc în jurisdicțiile UE și au cerut Comisiei să analizeze dacă este nevoie de noi propuneri legislative.


Protecție mai bună la azbest


Miercuri eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care solicită o strategie europeană de îndepărtare completă a azbestului și îmbunătățirea regulilor existente pentru a proteja mai bine lucrătorii expuși. Ei solicită reducerea limitei de expunere, introducerea unor mijloace de protecție obligatorii și asigurarea îndepărtării azbestului înainte ca renovările să înceapă. Totodată se dorește ca toate bolile profesionale provocate de azbest să fie recunoscute, astfel încât victimele să poată obțină compensații decente.


Asigurări auto


Joi deputații au aprobat un acord cu Consiliul pentru actualizarea regulilor privind asigurările auto pentru a garanta o protecție mai bună și tratament egal persoanelor implicate în accidente rutiere sau celor care își asigură vehiculele în UE. Noile reguli vor proteja persoanele care au avut un accident în alt stat UE, precum și victimele unui accident provocat de un șofer dintr-o altă țară UE.


Eurodeputații cer mărirea bugetului UE 2022


Deputații au adoptat o poziție pentru un nou buget înaintea negocierilor cu statele membre de miercuri. Bugetul UE pe 2022 ar trebui să susțină redresarea după criza Covid-19, să dea un impuls investițiilor, să reducă șomajul și să pună bazele unei UE mai reziliente și mai sustenabile, au spus aceștia.


Redresarea sectoarelor cultural și media


Pentru a proteja sectoarele culturale și creative din UE, Parlamentul a propus crearea unor standarde sociale comune la nivelul UE pentru artiști, precum și o mai bună mobilitate peste granițe.

De asemenea, deputații și-au exprimat preocuparea legată de atacurile la adresa media din unele state UE și au solicitat acțiuni urgente pentru a facilita adaptarea trusturilor media de știri la epoca digitală.

Mai multe despre sesiunea plenară

Parlamentul European pe rețelele sociale

  • (deschideți într-o pagină nouă) Facebook
  • (deschideți într-o pagină nouă) Instagram
  • (deschideți într-o pagină nouă) LinkedIn
  • (deschideți într-o pagină nouă) Reddit
  • (deschideți într-o pagină nouă) Twitter