Ce urmează în 2022: provocări digitale, tranziția verde, sănătate

Provocările digitale, sănătatea publică și calea spre neutralitate climatică sunt printre principalele subiecte pe agenda Parlamentului în 2022. La ce ne putem aștepta în anul care începe.

Conferința privind viitorul Europei


Deputații europeni vor participa activ la Conferința privind viitorul Europei care urmărește să dea tuturor cetățenilor europeni ocazia de a influența modul cum va evolua UE. Este de așteptat ca în prima jumătate a lui 2022 Conferința să elaboreze concluziile finale bazate pe recomandările cetățenilor.


Transformarea digitală


Parlamentul va continua să lucreze la actele legislative privind serviciile digitale și piețele digitale care urmăresc protejarea drepturilor utilizatorilor online cât și încetarea practicilor neloiale ale marilor platforme online. Votul Parlamentului asupra Actului legislativ privind serviciile digitale este așteptat la începutul lui 2022, iar negocierile cu statele UE în legătură cu Actul legislativ privind piețele digitale vor demara în prima jumătate a anului.


Deputații europeni vor pregăti, de asemenea, o poziție cu privire la Actul legislativ privind inteligența artificială propus de Comisia Europeană în aprilie 2021. Parlamentul a solicitat un cadru legislativ cuprinzător pentru tehnologiile IA care să impulsioneze economia europeană, protejând în același timp drepturile fundamentale.

Comisia specială a Parlamentului pentru inteligență artificială va formula recomandări pentru abordarea provocărilor legate de adoptarea noilor tehnologii.


Anul acesta Parlamentul speră să adopte legislația care va face din USB-C standardul comun pentru încarcarea telefoanelor și a altor dispozitive mobile. Dacă deputații ajung la un acord cu guvernele UE, regulile ar putea intra în vigoare în 2024.

Negociatorii Parlamentului vor căuta să ajungă la un acord cu Consiliul cu privire la dosarele digitale din lumea finanțelor, inclusiv reglementarea cripto monedelor și a altor active digitale. Se urmărește sprijinirea inovației și adoptarea noilor tehnologii în domeniul financiar, dar și protejarea consumatorilor și investitorilor.

Aflați mai multe despre cum dorește Parlamentul să configureze transformarea digitală în UE.


Sănătate


Pe fondul preocupărilor cu privire la Covid-19, parlamentarii sunt deciși să consolideze Agenția Europeană a Medicamentului cu scopul de a crește transparența studiilor clinice în timpul unei urgențe de sănătate publică și de a contracara lipsurile de medicamente și echipamente medicale.


La începutul acestui an Parlamentul va adopta și raportul final al comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului cu recomandări de a crește susținerea pentru cercetare și prevenire în domeniul cancerului și de a întări sistemele europene de sănătate.

Atingerea neutralității emisiilor de carbon


Obiective de reducere a emisiilor, energii regenerabile și combustibili durabili - toate acestea vor contribui la atingerea neutralității emisiilor de carbon în UE până în 2050. Măsurile sunt parte a pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55” al Comisiei ce va fi dezbătut și votat în cursul anului 2022.


Baterii durabile


Cererea pentru baterii va cunoaște o creștere dramatică în anii ce urmează, acestea fiind indispensabile pentru mobilitatea electrică și pentru saltul la energia regenerabilă. Ca parte din noul plan de acțiune al UE pentru o economie circulară și al strategiei industriale europene, Parlamentul elaborează reguli pentru producerea, folosirea și gestionarea sustenabilă a deșeurilor pentru toate bateriile prezente pe piața UE.


Venituri echitabile


În lunile următoare Parlamentul va începe discuții pentru venituri minime echitabile în toate țările UE. În noiembrie 2021, eurodeputații au salutat propunerea Comisiei și au adoptat o poziție de negociere cu statele membre.

Reducerea ecartului de remunerare în funcție de gen este, de asemenea, o prioritate pentru Parlament. În februarie, deputații își vor stabili poziția cu privire la legislația pentru transparența salariilor. Aceștia cred că forțarea marilor companii să dezvăluie mai multe informații legate de cât își plătesc angajații poate fi un instrument util în trecerea la o remunerare egală a bărbaților și femeilor care fac aceeași muncă.


Planuri de redresare


Europarlamentarii vor continua seria întâlnirilor cu Comisia pentru a monitoriza progresele făcute în implementarea planurilor de redresare și pentru a se asigura că banii împrumutați la nivelul UE sunt cheltuiți cu chibzuință în statele UE.


Migrație


Deputații din comisia de libertăți civile lucrează la îmbunătățirea propunerii Comisiei din septembrie 2020 cu privire la noul pact asupra migrației și azilului care urmărește armonizarea politicilor de migrație, azil, integrare și gestionarea granițelor la nivelul UE.

Două rapoarte legate de distribuirea sarcinii procesării aplicațiilor de azil în cadrul UE și de procedurile la granițele externe vor fi votate de către deputați în primăvară.


Alegerea președintelui Parlamentului


Cu ocazia trecerii în cea de-a doua jumătate a actualei legislaturi, deputații vor vota în ianuarie 2022 pentru alegerea președintelui și a vicepreședinților pentru următorii doi ani și jumătate.


Comisii speciale


Pe lângă comisia cu privire la inteligența artificială și comisia pentru lupta împotriva cancerului, alte două comisii speciale își încheie lucrările. Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului a adoptat un raport în luna decembrie ce va fi luat în dezbatere de către toți parlamentarii la începutul anului. Comisia specială privind ingerințele externe este așteptată în primăvară să înainteze propuneri pentru a contracara dezinformările și alte atacuri împotriva democrației UE.

Anul european al tineretului


2022 este Anul european al tineretului. Parlamentul contribuie la alcătuirea programului de activități și a cerut ca tinerii să fie implicați la rândul lor în acest proces.