Viitorul Europei: propunerile cetățenilor cu privire la democrație și reforma UE

Asigurarea respectării valorilor UE, întărirea democrației și combaterea discriminării s-au aflat printre propunerile forumului cetățenilor ținut la Florența între 10 și 12 decembrie.

Conferința privind Viitorul Europei: cetățenii trag concluzii cu privire la stat de drept, valori și drepturi în UE

Întâlnirea celor aproximativ 200 de cetățeni europeni a avut loc între 10 și 12 decembrie în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. A fost cea de-a treia și ultima sesiune a grupului de discuție dedicat democrației europene, valorilor și drepturilor, statului de drept și securității. Din cauza situației actuale generate de Covid-19, membrii acestui grup au putut să participe la lucrări și la distanță.

Recomandările acestora s-au axat pe cinci direcții:

  • Garantarea drepturilor și non-discriminarea
  • Protejarea democrației și a statului de drept
  • Reformarea UE
  • Construirea identității europene
  • Întărirea participării cetățenilor

Participanții au votat asupra unui total de 42 de recomandări ce au fost strânse de-a lungul celor trei sesiuni care s-au ținut începând cu luna septembrie. Fiecare propunere avea nevoie de susținerea a cel puțin 70% dintre participanți pentru a fi adoptată. Doar trei dintre propuneri nu au atins acest prag.

„Am avut trei zile foarte pline, dar a fost foarte interesant. Mulți oameni au multe păreri diferite, dar am reușit totuși să găsim împreună ceva cu adevărat important”, a spus Gabriele Elisabeth Schulze Hobeling din Germania.


Aflați ce sunt forumurile cetățenilor și care este obiectivul acestora.


Garantarea drepturilor și a non-discriminării


Pentru a combate discriminarea în UE, participanții la discuții au sugerat stabilirea unor cote la angajare pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi minoritățile, femeile, tinerii sau persoanele în vârstă. Companiile care respectă aceste cote ar putea avea acces la scutiri de taxe sau subvenții.

Recomandările au inclus, de asemenea, sancțiuni pentru companiile care încalcă regulile cu privire la confidențialitatea datelor și impunerea unor standarde minime de independență a media.

Protejarea democrației și a statului de drept


Protejarea valorilor europene a fost una dintre prioritățile participanților la grupul de discuții. Aceștia au recomandat schimbarea mecanismului care condiționează primirea fondurilor UE de către statele membre de respectarea statului de drept. Membrii grupului de discuții doresc sancționarea tuturor încălcărilor statului de drept, nu doar a celor care afectează bugetul UE.

UE ar trebui să acționeze și pentru a asigura pluralismul media și pentru a evita ca politicienii să dețină sau să influențeze canale media.


Reformarea UE


Schimbarea numelui instituțiilor UE ar putea clarifica rolul pe care îl joacă fiecare dintre acestea, au subliniat recomandările grupului. Participanții cred că ar trebui să se poată vota pentru partide formate la nivelul UE și că oamenii ar trebui consultați cu privire la chestiuni extrem de importante prin intermediul unor referendumuri la nivelul UE declanșate de Parlamentul European.

În plus, membrii grupului au solicitat investiții din partea UE în locuri de muncă de calitate și în îmbunătățirea calității vieții (educație, sănătate, locuințe, îngrijirea persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități) și au sugerat că sursele pentru aceste investiții ar putea veni din taxarea marilor corporații.


Construirea unei identități europene


Combaterea populismului și a dezinformării, îmbunătățirea comunicării pe subiecte legate de UE și oferirea de cursuri de democrație și valori UE migranților sunt câteva din ideile grupului pentru a consolida identitatea europeană.

„Îmi doresc ca oamenii să împărtășească valori comune și vreau ca cetățenii europeni să înțeleagă că suntem cu toții la fel. Avem obiective comune și ne confruntăm cu provocări comune și ar trebui să ne unim forțele în direcția asta”, a spus Daniel van Lomwel din Olanda.

Întărirea participării cetățenilor


Pentru o mai bună implicare a europenilor, participanții la discuții au sugerat înființarea unor adunări ale cetățenilor, mai multă cooperare din partea UE cu autoritățile naționale și regionale și dezvoltarea unor programe școlare cu privire la participarea civică. Totodată a fost propusă redeschiderea discuției legată de o constituție a UE.


„De obicei, atunci când oamenii simt că sunt implicați în luarea unor decizii, acest lucru îi face să înțeleagă mai bine că lucrurile se fac pentru ei. Astfel, ei participă mai mult și au încredere în organizație pentru că sunt la rândul lor implicați în proces”, a spus Jarno Hilvenius din Finlanda.

Ce urmează


Reprezentanții grupului de discuție vor prezenta recomandările la următoarea Plenară a Conferinței pe 21-22 ianuarie 2022. Plenara include reprezentanți ai institutțiilor UE, ai parlamentelor naționale, ai societății civile și ai cetățenilor. 


Rezultatul final al Conferinței va fi prezentat într-un raport președinților Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene, care s-au angajat să pună în aplicare aceste recomandări.


Celelalte forumuri ale cetățenilor europeni vor adopta la rândul lor recomandări în viitorul apropiat în domeniile următoare:

  • O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă / tineret, sport, cultură și educație / transformare digitală
  • Schimbări climatice, mediu / sănătate
  • UE în lume / migrație


Transmiteți ideile voastre cu privire la viitorul Europei pe platforma Conferinței.

Forumurile cetățenilor