Premiul Saharov 2021: Parlamentul îl omagiază pe Alexei Navalnîi 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Fiica lui Alexei Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit Premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 15 decembrie.

Închis în prezent într-o colonie de muncă forțată din Rusia, Alexei Navalnîi a fost liderul opoziției din țara sa pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupției și împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.


În deschiderea ceremoniei, președintele Parlamentului, David Sassoli, a lăudat curajul lui Navalnîi: „A fost amenințat, torturat, otrăvit, arestat, întemnițat, dar tot nu au reușit să-l oprească să vorbească... Așa cum el însuși spunea odată, acolo unde drepturile omului sunt nesocotite, înflorește corupția. Cred că are dreptate. Lupta împotriva corupției este și o luptă pentru respectarea drepturilor universale ale omului. Este în mod cert o luptă pentru demnitatea umană, pentru bună guvernare și pentru stat de drept”, a spus Sassoli, cerând eliberarea sa imediată și necondiționată.


O dată cu acceptarea premiului în numele tatălui său, Daria Navalnaia i-a criticat pe cei dispuși la compromisuri cu dictatorii în interesul pragmatismului, insistând că Europa trebuie să rămână fidelă idealurilor sale: „Când i-am scris tatălui meu și l-am întrebat: ce anume vrei să spun în discurs din punctul tău de vedere, el mi-a zis: spune că nimeni nu trebuie să pună semnul egal între Rusia și regimul lui Putin. Rusia este parte din Europa și noi luptăm să devenim o parte a ei. Dar ne dorim ca și Europa să lupte să rămână fidelă ei înseși, ideilor minunate care se află la temelia sa. Ne luptăm pentru o Europă a ideilor, pentru celebrarea drepturilor omului, a democrației și a integrității”.

Au fost prezenți la ceremonia din Strasbourg și Leonid Volkov, unul dintre consilierii politici ai lui Navalnîi și șeful său de campanie în timpul alegerilor prezidențiale din 2018, precum și Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a acestuia.

Femeile afgane care luptă pentru drepturile femeilor în țara lor și politicianul bolivian Jeanine Áñez au fost ceilalți finaliști ai Premiului Saharov al Parlamentului în 2021.

Daria Navalnaia în timpul ceremoniei din Strasbourg  

Cine este Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi este laureatul din acest an al Premiului Saharov, în urma unei decizii a președintelui Parlamentului European, David Sassoli, luată împreună cu liderii grupurilor politice pe 20 octombrie 2021. Acesta a ajuns în atenția internațională urmare a organizării demonstrațiilor împotriva președintelui Putin și a guvernului său, a candidaturii sale în alegerile prezidențiale și locale, și a promovării reformelor anti-corupție.

În august 2020 Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență în Berlin. A fost arestat imediat după întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021 și se află acum într-o colonie penitenciară de maximă securitate, unde mai are de ispășit mai mult de doi ani. La sfârșitul lui martie 2021 Navalnîi a intrat într-o grevă a foamei prelungită pentru a protesta împotriva lipsei accesului la îngrijire medicală.

În iunie 2021 un tribunal rusesc a catalogat organizația lui Alexei Navalnîi, Fundația Anti-corupție, ca și birourile regionale ale acestuia, drept „grupuri extremiste”.

Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2021, deputații europeni au cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor celorlalte persoane reținute în timpul protestelor pentru eliberarea acestuia, și au solicitat statelor UE să adopte sancțiuni și mai severe împotriva Rusiei; această solicitare a fost reînnoită în aprilie 2021.

Premiul Saharov al Parlamentului European


Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Își ia numele de la fizicianul și politicianul dizident sovietic Andrei Saharov, și constă într-un certificat și un premiu în valoare de 50 000 EUR.


În 2020 Parlamentul a acordat premiul opoziției democratice din Belarus.

Aflați din infograficul nostru cum se stabilește laureatul Premiului Saharov.