Plenara pe scurt: Premiul Saharov, politica digitală, egalitatea de gen

Premiul Saharov 2021 a fost acordat lui Alexei Navalnîi, deputații au votat legi care vor configura lumea digitală și au insistat pentru egalitatea de gen în ultima sesiune plenară din 2021.

Premiul Saharov 2021


Premiul Saharov 2021 pentru libertate de gândire al Parlamentului European a fost acordat lui Alexei Navalnîi în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri. Acesta ispășește în prezent o condamnare la închisoare într-o colonie de muncă forțată din Rusia. Alexei Navalnîi a fost figura centrală a opoziției ruse timp de peste un deceniu, fiind cunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și a abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului. Premiul a fost primit în numele său de fiica lui, Daria Navalnaia.


Amenințările Rusiei la adresa Ucrainei


În rezoluția adoptată joi, Parlamentul a condamnat efectivele militare importante rusești masate la granița cu Ucraina. Deputații europeni au cerut guvernului de la Moscova să-și retragă imediat forțele și să înceteze amenințările la adresa țării vecine.


Reglementarea spațiului digital

UE a avansat în direcția unor schimbări majore ale peisajului său online în această săptămână. Parlamentul a continuat să lucreze la două dosare importante - Actul legislativ privind piețele digitale (APD), care dorește să limiteze practicile neloiale ale marilor platforme online, și Actul legislativ privind serviciile digitale (ASD), care se concentrează pe crearea unui spațiu digital mai sigur pentru utilizatori protejându-le drepturile fundamentale online.


Deputații europeni au adoptat o poziție asupra APD pe 15 decembrie, permițând astfel începerea negocierilor cu guvernele UE în prima jumătate a lui 2022. Cu o zi înainte, comisia pentru piața internă a Parlamentului a adoptat o poziție cu privire la ASD, care va fi luată în discuție și votată de plenul Parlamentului în ianuarie.


Pedepsirea violenței online bazată pe gen


Statele membre trebuie să adopte o definiție comună în întreaga UE a violenței online bazată pe gen și pedepse maxime și minime armonizate, au afirmat eurodeputații într-o rezoluție. Printre acțiunile care trebuie pedepsite se numără hărțuirea și urmărirea (stalking) online; înregistrarea și distribuția imaginilor cu agresiuni sexuale; controlul sau supravegherea la distanță (inclusiv cu aplicații de spionat); incitare la ură sexistă; accesarea ilegitimă de mesaje și conturi de rețele sociale.

Atingerea egalității de gen


Europarlamentarii au spus că diferențele între salarii (14,1%) și pensii (29,5%) în funcție de gen trebuie să dispară. Miercuri Parlamentul a solicitat statelor membre și UE să înlăture inegalitățile existente între bărbați și femei, să se asigure că femeile sunt tratate în mod egal și să respecte drepturile femeilor.


Protejarea afacerilor europene


Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la instrumentul pentru achiziții internaționale, care limitează accesul companiilor non-UE la licitații publice în UE, dacă acestea provin din țări care nu oferă acces similar companiilor UE.


Modernizarea economiilor după pandemie


Miercuri parlamentarii au discutat cu Comisia mecanismul UE pentru redresare și reziliență (MRR), cel mai mare pachet de sprijin economic conceput vreodată în Uniune. Membrii Parlamentului au spus că  MRR trebuie să facă UE mai rezistentă, mai competitivă și mai justă. Fondurile trebuie folosite pentru modernizarea economiilor statelor membre, trebuie cheltuite pe proiecte sustenabile, și trebuie să diminueze impactul crizei economice induse de pandemie asupra cetățenilor.


Statul de drept și drepturile fundamentale în Slovenia și Polonia


Joi Parlamentul a votat o rezoluție privind drepturile fundamentale și statul de drept în Slovenia, exprimând îngrijorare cu privire la libertatea media, la procesul numirii procurorilor pentru Biroul Procurorului Public European, și cu privire la polarizarea profundă din această țară.


Miercuri deputații au discutat și despre recentele amenințări la adresa drepturilor fundamentale din Polonia, inclusiv decizia tribunalului constituțional polonez din 24 noiembrie care a declarat anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului incompatibile cu constituția Poloniei, precum și o propunere guvernamentală care să oblige doctorii să declare toate sarcinile și întreruperile de sarcină într-un registru centralizat.


Spre o lume fără arme nucleare


Într-un raport adoptat luni, eurodeputații au cerut politici care să facă să avanseze reducerea și eliminarea arsenalelor nucleare și să creeze condiții pentru o lume fără arme nucleare. Parlamentul a subliniat necesitatea ca UE să joace un rol important în eforturile de non-proliferare și prevenire a folosirii oricăror arme chimice, biologice, radiologice și nucleare.

2022, Anul european al tineretului, începe în curând


Marți Parlamentul a confirmat decizia de a organiza activități și inițiative cu accent pe tineret în toate statele membre în 2022. În negocierile pentru bugetul pe anul viitor, deputații europeni au obținut suplimentări ale programelor Erasmus+ și Corpul european de solidaritate pentru a finanța inițiativele complementare.

Mai multe informații despre sesiunea plenară

Descoperiți Parlamentul pe rețelele sociale

  • (deschideți într-o pagină nouă) Facebook
  • (deschideți într-o pagină nouă) Instagram
  • (deschideți într-o pagină nouă) LinkedIn
  • (deschideți într-o pagină nouă) Reddit
  • (deschideți într-o pagină nouă) Twitter