Președinția franceză a Consiliului UE: așteptările deputaților 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

De la 1 ianuarie Franța a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni. Aflați ce așteaptă eurodeputații francezi de la această perioadă.

Emblema oficială a președinției franceze a Consiliului UE  

Miercuri 19 ianuarie președintele francez, Emmanuel Macron, va discuta cu eurodeputații strategia politică și prioritățile Președinției Consiliului. Urmăriți dezbaterea în direct de la 12:30 (ora României).

Până în luna iulie Franța va prezida Consiliul UE, având ca prioritate o Europă mai puternică și mai unită. Unul dintre obiectivele acestei președinții este să convingă europenii că un răspuns comun este cea mai bună soluție la provocările cu care ne confruntăm.


Printre prioritățile anunțate de președinția franceză se numără:


  • Tranziția ecologică
  • Domeniul digital, cu accent pe reglementarea și responsabilizarea platformelor online
  • O Europă socială, cu prioritate pe legislația europeană privind veniturile minime


Aflați mai multe despre prioritățile președinției franceze a Consiliului UE.

Am întrebat eurodeputații francezi ce așteptări au de la președinția Consiliului. Iată răspunsurile primite:


Potrivit lui François-Xavier Bellamy (PPE), având în vedere că în această primăvară în Franța vor avea loc alegeri prezidențiale, ar fi trebuit ca guvernul să solicite decalarea președinției franceze a Consiliului UE.

„În orice caz, președinția franceză nu trebuie să fie un exercițiu de comunicare, ci concretizarea a două sau trei priorități, clar definite, pentru a atinge un singur obiectiv: reducerea vulnerabilităților”, a spus acesta. Potrivit deputatului, președinția ar trebui să se axeze pe trei planuri concrete: aprovizionarea cu energie, mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la frontieră, și redefinirea politicii migratorii europene.”


Președinția franceză ar trebui să fie ghidată de necesitatea unei justiții sociale și climatice, a spus Sylvie Guillaume, vorbind în numele Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D). Mai precis, deputata speră că Franța va face să avanseze în Consiliu pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” și că, totodată, se va ajunge la un acord interinstituțional asupra directivei europene privind salariul minim.

Legat de Conferința privind Viitorul Europei, o altă prioritate a președinției franceze, Sylvie Guillaume speră că propunerile și „concluziile acesteia vor căpăta substanță reală”, „fără filtre” și „chiar dacă acest lucru ar duce la modificarea tratatelor.”

Pentru Marie-Pierre Vedrenne (Renew), una dintre principalele priorități ale președinției franceze va fi asigurarea „unei relansări inovatoare, juste din punct de vedere social și responsabile economic”. Deputata crede că această președinție ar trebui să fie și o ocazie de a lucra la o Europă unită care nu face compromisuri în privința valorilor sale. „Trebuie să consolidăm acea Europă care protejează, care își apără viziunea despre lume și care întărește sentimentul de apartenență”.


În numele Grupului Verzilor s-au exprimat David Cormand și Michèle Rivasi, care consideră că președinția franceză „are datoria de a repune Uniunea Europeană pe făgașul statului de drept pentru a apăra și proteja drepturile fundamentale ale tuturor.” Tot potrivit acestora, criza climatică și protejarea mediului ar trebui să reprezinte priorități pentru președinția franceză a Consiliului.

„În privința crizelor ecologice, sociale și democratice, Franța ar trebui să redea elan ambițiilor europene și să găsească soluții pentru a pune capăt blocajelor care paralizează prea des UE.”, au conchis deputații francezi.

Jordan Bardella (ID) așteaptă de la președinția franceză o reformare a spațiului Schengen, în special prin acordarea dreptului la liberă circulație exclusiv cetățenilor UE. Pentru acesta „atentatele comise de teroriști islamiști, care au reușit să traverseze cu ușurință toate frontierele din interiorul spațiului Schengen, demonstrează cât de vulnerabil este sistemul liberei circulații.”

„Această președinție franceză ar trebui să fie ocazia de a duce la capăt reformele curajoase pe care le așteaptă atât francezii, cât și celelalte popoare din Europa”, a conchis el.

Manon Aubry (Stânga), consideră că „președinția franceză ar trebui să se aplece în mod exclusiv asupra celor două urgențe ale acestor vremuri: criza climatică și explozia inegalităților”. Franța ar trebui „să apere un Pact verde mult mai ambițios, să lupte pentru un veritabil salariu minim european și să depună eforturi pentru transformarea totală a actualului cadru de guvernanță economică punând capăt oricărei competiții și oricărei austerități”, a adăugat aceasta. Pentru deputata Aubry, responsabilitatea socială a companiilor este un alt subiect esențial în privința căruia speră să vadă progrese în timpul președinției franceze.

Franța se succede Sloveniei la președinția rotativă a Consiliului, pe care o ocupă pentru a 13-a oară. Cehia va prelua ștafeta de la Franța începând cu 1 iulie 2022.


Drapelul european proiectat pe Turnul Eiffel din Paris