Anul european al tineretului 2022 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

În 2022, UE a decis să dea prioritate tineretului. Aflați mai multe despre Anul european al tineretului și despre programele UE consacrate acestuia.

Programele UE pentru tineret


Uniunea Europeană este conștientă de importanța bunăstării, dezvoltării și implicării tinerilor în societate. De-a lungul anilor au fost lansate numeroase programe dedicate tinerilor, de la celebrul program de schimburi Erasmus, născut în 1987, la Conferința privind viitorul Europei, unde o treime dintre participanți au mai puțin de 25 de ani.

Aflați mai multe despre ce face UE pentru a combate șomajul în rândul tinerilor.

Anul european al tineretului


Anul acesta UE se concentrează asupra tinerilor. Obiectivul este includerea tinerilor și priorităților acestora în elaborarea politicilor viitoare, precum și organizarea de activități dedicate tinerilor în întreaga UE.

Anul european al tineretului 2022  
Tinerii în Europa 
  • Un european din șase are între 15 și 29 de ani 
  • Un tânăr din trei a declarat că a petrecut minim două săptămâni în străinătate pentru a lucra, a urma cursuri de formare profesională sau pentru a studia în 2019 
  • 75% dintre tinerii europeni au o imagine pozitivă legată de Uniunea Europeană și de democrație 

La cererea Parlamentului European un accent deosebit va fi pus pe tinerii dezavantajați și pe cei cu probleme de sănătate mintală. În cursul acestui an un nou proiect denumit „ALMA” va fi lansat pentru a promova mobilitatea transfrontalieră a tinerilor defavorizați.

În sesiunea plenară din februarie Parlamentul a condamnat stagiile neplătite și a cerut ca sănătatea mentală a tinerilor să fie susținută în cadrul eforturilor de redresare socio-economică. Deputații au mai cerut și o coordonare mai bună între programele pentru tineret disponibile, precum și o integrare mai eficientă a tinerilor pe piața muncii pentru a evita pierderea unei generații.

Impactul crizei Covid-19 asupra tinerilor


Criza Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra tinerilor. Mulți dintre aceștia și-au pierdut locul de muncă, iar sănătatea mintală și emoțională le-au fost și ele afectate. De aceea UE a decis să acorde prioritate problemelor tinerilor și să lucreze pentru a le deschide mai multe perspective.

Tinerii europeni și Covid-19 
  • Un tânăr din trei declară că s-a confruntat cu dificultăți în fața măsurilor contra COVID-19 
  • Șomajul în rândul tinerilor a crescut de la 11,9% în 2019 la 13,3% în 2020 
  • 40% dintre tineri se tem pentru propria sănătate, iar 66 % pentru sănătatea familiei și a prietenilor 

Aflați mai multe despre inițiativele UE dedicate tineretului:


  • Evenimentul tinerilor europeni (EYE) este evenimentul emblematic al Parlamentului European dedicat tinerilor. Este ocazia de a întâlni alți tineri și factori de decizie politică, de a propune și discuta idei pentru viitorul Europei.
  • Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” își propune să predea elevilor din învățământul secundar și din școlile profesionale noțiuni despre valorile și democrația parlamentară europeană, precum și rolul pe care ei îl pot juca în UE

  • Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni se decernează în fiecare an proiectelor create de tineri care promovează înțelegerea europeană și internațională și care încurajează un sentiment de identitate și integrare europeană
  • Portalul european pentru tineret oferă tinerilor informații despre oportunitățile din Europa și nu numai
  • Tinerii dar nu numai aceștia pot vizita clădirile Parlamentului European și participa la numeroase activități educative și informative legate de Uniunea Europeană. Puteți stabili o vizită pe acest portal.