Brexit: hotărând noile relații dintre UE și Regatul Unit 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

De când și-a anunțat intenția de a pleca, Regatul Unit a fost în discuții cu UE pentru a stabili termenii noii lor relații.

Brexit  

Parlamentul European va juca un rol cheie în determinarea rezultatului acestor negocieri.

 

Majoritatea alegătorilor din Regatul Unit au votat în favoarea retragerii țării lor din UE la 23 iunie 2016. Guvernul a declanșat procesul oficial la 29 martie 2017, invocând articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care stabilește negocierile pentru un acord retragere care să definească relația viitoare a țării cu UE.


Conform ultimelor decizii, Regatul Unit va părăsi UE pe 31 ianuarie 2020. Este posibil ca acesta să părăsească UE mai devreme, dacă acordul de retragere este aprobat de Regatul Unit și de Parlamentul European. „Extinderea flexibilă” a fost susținută de liderii politici ai Parlamentului European.

 

Două acorduri

 

UE subliniază necesitatea unui acord privind drepturile cetățenilor, Irlanda de Nord și soluționarea financiară înainte de începerea negocierilor cu privire la viitoarea relație și alte câteva probleme legate de separare.


Negociatorii din Regatul Unit și UE au convenit asupra a două documente pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit. Primul pas este un acord de retragere care stabilește modalitățile în care Regatul Unit va părăsi UE, „ținând seama de cadrul viitoarelor relații cu Uniunea”.

 

Prevederile referitoare la cadrul viitoarelor relații fac parte dintr-un document separat, o declarație politică, care pregătește terenul pentru viitorul cadru al relației UE-Regatul Unit.

Înainte de a intra în vigoare, documentele trebuie să fie aprobate de Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit și de Parlamentul European.

Ce acoperă acordul de retragere

 

Acordul de retragere acoperă chestiuni precum:

 

 • drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit
 • drepturile cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în UE
 • angajamentele financiare ale Regatului Unit luate ca stat membru
 • problemele legate de frontieră (în special de granița dintre Regatul Unit și Irlanda)
 • angajamentele internaționale luate de Regatul Unit ca stat membru (de exemplu pentru Acordul de la Paris)
 • alte chestiuni legate de separare.

 

Declarația politică privind viitorul cadru pentru relațiile dintre UE și Regatul Unit descrie condițiile pentru cooperare în mai multe domenii, precum apărarea, combaterea terorismului, mediul, cercetarea, educația etc.

 

O secțiune cheie specifică principiile și condițiile pentru comerțul viitor. Include tarifele posibile, standardele produselor, condițiile de concurență echitabile și rezolvarea disputelor.

 

Cum funcționează negocierile

Șefii de stat și de guvern ai UE din cadrul Consiliului European au emis orientări care să servească drept bază pentru negocieri. Fostul comisar Michel Barnier conduce negocierile în numele UE, dar Consiliul poate în orice moment să clarifice sau să actualizeze liniile directoare.

Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord

 

Dacă nu se ajunge la un acord și dacă nu există un acord cu privire la extinderea datei limită, Regatul Unit părăsește automat UE la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Dacă nu se ajunge la un acord privind relațiile comerciale, acestea se vor desfășura conform regulilor OMC.

Măsuri de atenuare a impactului unei retrageri nereglementate.


Rolul Parlamentului

 

Deputații joacă un rol esențial în rezultatul acestor discuții, întrucât orice acord trebuie să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu.

 

Guy Verhofstadt este coordonator pentru Brexit din partea Parlamentului. Folosește în activitatea sa expertiza comisiilor parlamentare și este ajutat în munca sa de restul grupului de lucru.

 

Deputații europeni vor influența negocierile adoptând rezoluții care vor arăta poziția Parlamentului.

 

Detalii despre rolul Parlamentului

Poziția Parlamentului

 

Deputații europeni au adoptat poziția Parlamentului la 5 aprilie 2017. Aceasta oferă orientări pentru negocierile dintre UE și Regatul Unit. Printre priorități se numără menținerea drepturilor cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și ale cetățenilor britanici care trăiesc în UE, protejarea procesului de pace din Irlanda de Nord și respectarea angajamentelor financiare de către Marea Britanie.


Negocierile dintre UE și Marea Britanie s-au concretizat pe 8 decembrie 2017 cu un raport comun privind progresele înregistrate. Pe 13 decembrie, deputații europeni au adoptat o rezoluție care salută raportul, subliniind însă cinci aspecte care trebuie rezolvate înainte ca Parlamentul să-și dea acordul final:


 • extinderea acoperirii drepturilor cetățenești la viitori parteneri
 • o procedură administrativă ușoară sub forma unei declarații trebuie să fie disponibilă pentru cetățenii UE și britanici care aplică pentru „statut de rezidență permanentă”
 • deciziile Curții Europene de Justiție privind drepturile cetățenilor trebuie să fie obligatorii, iar rolul mediatorului creat pentru a rezolva plângerile cetățenilor trebuie definit
 •  trebuie să fie garantat dreptul la libertatea de circulație pentru cetățenii britanici aflați acum în UE27
 • trebuie să fie implementate angajamentele Marii Britanii privind Irlanda de Nord.


Parlamentul și-a reafirmat susținerea pentru poziția UE într-o rezoluție adoptată pe 18 septembrie 2019. Deputații au discutat și despre ultimele dezvoltări Brexit într-o dezbatere, în aceeași zi.