Crima organizată, corupția și spălarea de bani 
Infracțiuni la nivel transfrontalier 

Securitate 
 

Distribuiți această pagină: 

Articole 

       

Cu aproximativ 3.600 de organizații infracționale active în UE, dintre care 70% operează la nivel transfrontalier, crima organizată a devenit o adevărată problemă europeană. Parlamentul European a înființat în martie 2012 o comisie specială pentru a aborda crima organizată, corupția și spălarea de bani. Comisia a analizat și evaluat problema și impactul acesteia asupra economiei și societății UE.

       
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Măsurile de combatere a crimei organizate, corupției și spălării de bani sunt incluse într-un plan de acțiune al UE pentru perioada 2014 - 2019, recomandat de Parlament miercuri. Confiscarea bunurilor financiare ale rețelelor de crimă organizată și tăierea surselor lor de venit sunt primele pe listă. Se presupune că aproximativ 4000 de organizații criminale internaționale operau în UE în 2013.

       

În UE își desfășoară activitatea aproximativ 3.600 de organizații criminale internaționale. Săptămâna aceasta, comisia pentru crima organizată, corupție și spălarea de bani își încheie activitatea, la 18 luni de la înființare. În această perioadă au fost consultate 271 de părți interesate. Raportul va fi votat în plen în octombrie și include sugestii pentru combaterea crimei organizate la nivel european și global.

Materiale video 

Articole 

       

După un an și jumătate de activitate, comisia specială pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani își prezintă raportul final. Raportorul Salvatore Iacolino (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), ne-a spus într-un interviu că recomandările comisiei nu trebuie să rămână doar pe hârtie. Votul raportului a avut loc pe 18 septembrie.

       

Președinta comisiei parlamentare împotriva crimei organizate, Sonia Alfano, are profilul potrivit pentru acest post: este din Sicilia și a combătut activ crima organizată din momentul în care tatăl dumneaei a fost ucis de mafie în 1993. Conform doamnei Alfano, noua comisie a Parlamentului European trebuie să ofere oamenilor instrumentele adecvate pentru combaterea mafiei în cooperare cu autoritățile judiciare și de anchetă. Președinta ne-a acordat un interviu.

       

În ciuda recomandărilor internaționale și directivelor UE, spălarea de bani prosperă, infractorii fiind rapizi și folosindu-se de noile tehnologii. Deputaţii europeni au examinat problema alături de experți în cadrul unei audieri publice, organizate pe 12 noiembrie în comisia pentru combaterea crimei organizate.

Comunicat de presă 

Parlamentul European a creat, miercuri, 14 martie, o comisie specială pentru problemele legate de crimă organizată, corupție și spălare de bani. Comisia are la dispoziție un an pentru investigarea modului în care mediul economic european, administrația publică și sistemele financiare au putut fi infiltrate de către structuri ale crimei organizate (inclusiv structurile de tip mafiot). În același interval de un an, noua comisie trebuie să propună acțiuni pentru combaterea aspectelor investigate.