Sonia Alfano: „Legile obișnuite nu funcționează împotriva mafiei“ 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Sonia Alfano: „Legile obișnuite nu funcționează împotriva mafiei“  

Președinta comisiei parlamentare împotriva crimei organizate, Sonia Alfano, are profilul potrivit pentru acest post: este din Sicilia și a combătut activ crima organizată din momentul în care tatăl dumneaei a fost ucis de mafie în 1993. Conform doamnei Alfano, noua comisie a Parlamentului European trebuie să ofere oamenilor instrumentele adecvate pentru combaterea mafiei în cooperare cu autoritățile judiciare și de anchetă. Președinta ne-a acordat un interviu.

De ce a fost necesară crearea unei comisii specializate împotriva crimei organizate?


Legile obișnuite nu pot rezolva problema crimei organizate și a diferitelor forme ale mafiei. În trecut, aceste legi au facilitat procesul de instalare a sistemelor criminale, chiar și în țări precum Suedia sau Olanda, care ar părea imune la aceste probleme.


Ce ar trebui să includă rezoluția unică anti-mafie?


Trebuie să oferim instrumentele adecvate oamenilor care combat mafia în fiecare zi. Acesta este rolul legislatorilor.


Pentru a întocmi un text unic anti-mafie, este vital să ascultăm autoritățile judiciare și de anchetă din UE. Din punctul meu de vedere, ar trebui să introducem la nivel european criminalizarea asociației de tip mafiot, care în momentul de față nu există decât în Italia.


Ar trebui să creăm un instrument care să-i împiedice pe șefii mafioți să lucreze din închisoare, poate prin plasarea acestora în închisori dure, ce ar corespunde articolului 41-bis din Actul italian privind administrarea închisorilor.


Aș mai vrea să asigur cetățenii europeni că acest lucru nu va încălca drepturile omului. Într-o „închisoare dură“, prizonierul este plasat singur într-o celulă și nu poate lua legătura cu alți criminali.


Cum va funcționa combaterea activităților din cadrul crimei organizate?


Trebuie să atacăm proprietățile criminalilor mafioți. Ca cetățean sicilian, știu că un șef mafiot poate sta în închisoare 10 ani păstrându-și rolul de șef. Dar, dacă îi confiscăm averile și bunurile, acesta își va pierde credibilitatea și puterea. Am vrea ca aceste bunuri să revină cetățenilor prin serviciile publice.


Combaterea mafiei se va face prin colaborarea între politicieni, instituții și autoritățile judiciare și de anchetă.


Va căuta comisia colaborare în afara UE?


'Ndrangheta - o organizație criminală cu sediul in Calabria - este cel mai bogat sistem criminal din lume și are monopolul asupra traficului cu droguri. Are încrederea totală a cartelului columbian. Nu putem aborda acest fel de sistem cu legi obișnuite sau numai prin cooperarea cu Eurojust. Dorim o cooperare mai strânsă cu autoritățile din alte țări.