Distribuiți această pagină: 

Pentru a combate crima organizată, trebuie tăiate sursele de venit ale organizațiilor de tip mafiot, iar finanțele lor să poată fi sechestrate mai ușor, spun deputații © BELGA/AFP/J.C.Magnenet  

Măsurile de combatere a crimei organizate, corupției și spălării de bani sunt incluse într-un plan de acțiune al UE pentru perioada 2014 - 2019, recomandat de Parlament miercuri. Confiscarea bunurilor financiare ale rețelelor de crimă organizată și tăierea surselor lor de venit sunt primele pe listă. Se presupune că aproximativ 4000 de organizații criminale internaționale operau în UE în 2013.

"Costul mafiei, dificil de estimat, se află undeva între 4% și 5% din PIB-ul doar al UE" a spus Salvator Iacolino (PPE, IT), raportorul pentru propunerile finale, aprobate cu 526 de voturi pentru, 25 împotrivă și 87 de abțineri. Această rezoluție este "o listă de acțiuni concrete ce trebuie implementate în următoarea legislatură. Este o provocare comună la adresa sistemelor criminale", a adăugat el.


Cifrele Europolului arată că 3600 de organizații criminale internaționale operau în UE în 2013, dintre care 70% au membri din țări diferite.

Protejarea finanțelor UE

Deputații vor ca persoanele cu sentințe finale pentru infracțiuni legate de crimă organizată, corupție și spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obținute prin licitații publice în niciun stat din UE și să nu mai poată candida sau deține nicio funcție publică.

Deputații reiterează necesitatea creării unei procuraturi europene care să coordoneze investigațiile naționale și să combată infracțiunile care afectează interesele financiare ale UE. Această instituție trebuie să aibă toate resursele umane și financiare necesare.

Biroul Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și a criminalității (UNODC) estimează că activitățile ilegale reprezintă 3,6% din PIB-ul global, iar Comisia calculează pierderile cauzate de corupție doar în UE la aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Combaterea bunurilor provenite din activități criminale

Pentru a proteja interesele financiare ale UE, este important să fie atacate mai eficient bunurile organizațiilor criminale, spun deputații, care cer, în acest scop, eliminarea secretului bancar și eliminarea paradiselor fiscale din UE. Odată sechestrate, bunurile rețelelor criminale ar trebui reutilizate în scopuri sociale, se arată în text.

Eradicarea traficului de persoane

Deputații cer pedepse mai mari împotriva traficanților de persoane și o mai bună protecție pentru victimele lor, în efortul de a eradica traficul și munca forțată. Ei vor ca lupta împotriva muncii forțate să se concentreze pe locurile în care munca forțată ieftină este exploatată.

Traficul de persoane generează un profit criminal estimat la 25 miliarde de euro pe an și afectează toate statele UE. Organizația Internațională a Muncii consideră că în UE sunt aproximativ 880 000 de muncitori forțați, dintre care 270 000 sunt victime ale exploatării sexuale.

Infracțiunile de tip mafiot

Parlamentul susține că este esențială o decizie privind o definiție legală unică privind activitățile infracționale de tip mafiot care ar trebui să includă și infracțiunea de implicare în organizații de tip mafiot.

Meciuri aranjate și cumpărarea de voturi

Deputații vor ca aranjamentele sportive să devină o infracțiune, pentru care să existe pedepse potrivite. De asemenea, cumpărarea de voturi trebuie să devină infracțiune, chiar dacă beneficiile sunt intangibile, se mai arată în text.

Background

Rezoluția adoptată miercuri stabilește un plan de acțiune pentru următorul Parlament, următoarea Comisie și Consiliu, astfel încât UE să aibă instrumente pentru a lupta împotriva crimei organizate la nivel internațional, european și național. Acest plan a fost redactat de Comisia specială pentru crima organizată, corupție și spălare de bani, creată în martie 2012 pentru a evalua impactul economic și social al activităților de tip mafiot în UE și pentru a recomanda măsuri legislative și de altă natură.