Strategia UE pentru reducerea deșeurilor din plastic

UE dorește ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile. Aflați mai multe detalii despre strategia care vizează creșterea ratei de reciclare.

Strategia UE pentru reducerea deșeurilor din plastic

Materialele plastice ieftine și durabile sunt utilizate pe scară largă, dar popularitatea lor în creștere a fost însoțită de cantități tot mai mari de deșeuri din plastic și de gunoi marin, care afectează mediul și sănătatea oamenilor.

În încercarea de a combate poluarea cu materiale plastice, Comisia Europeană a propus o strategie pentru materialele plastice pe care Parlamentul European a susținut-o într-o rezoluție adoptată în septembrie 2018.

Recilarea materialelor plastice

În fiecare an, în UE sunt generate aproximativ 26 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Mai puțin de 30% dintre acestea sunt reciclate, iar o parte sunt exportate în țările din afara UE. Restul merge fie la gropile de gunoi, fie la incinerare, fie sfârșește în natură, inclusiv pe plaje sau în păduri, râuri și mări.

Unul dintre obiectivele strategiei pentru materialele plastice este de a garanta că până în 2030 fiecare bucată de plastic poate fi refolosită sau reciclată. În plus, eurodeputații doresc introducerea unui conținut minim de material reciclat pentru anumite produse din plastic, precum și standarde de calitate pentru materialele plastice reciclate.

Aflați mai multe informații despre ratele de reciclare în UE.

Materialele microplastice

Microplasticele sunt particule foarte mici (<5mm) din material plastic. Numărul microplasticelor descoperite în oceane, alimente și băuturi este în creștere.

Eurodeputații au cerut interzicerea adăugării intenționate de microplastice în produsele cosmetice, produsele de îngrijire personală, detergenți și produsele de curățenie până în 2020. De asemenea, aceștia au propus măsuri mai stricte pentru produse precum textile, pneuri, vopsea și țigări în scopul de a reduce numărul de microplastice pe care aceste produse le eliberează.

Aflați mai multe informații despre microplastice și efectele acestora.

Obiectele din plastic de unică folosință

În decembrie 2018, legiuitorii europeni au căzut de acord asupra interzicerii unor anumite obiecte din plastic de unică folosință precum tacâmurile, farfuriile și bețele pentru baloane. De asemenea, aceștia au convenit să ceară ca întreprinderile care se ocupă de ambalarea bunurilor să contribuie la costurile de gestionare a deșeurilor din plastic.

În 2015, Parlamentul a adoptat legislația privind restricționarea utilizării pungilor ușoare din plastic.

Aflați mai multe detalii despre deșeurile din plastic din oceane.