Viitorul UE: valorificarea globalizării 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

©AP Images/European Union-EP  

Globalizarea oferă un mare potențial de a crea bunăstare și locuri de muncă, dar are și capacitatea de a perturba.

UE a încercat întotdeauna să profite la maximum, atenuând efectele sale negative prin stabilirea de norme și colaborarea cu alte țări. Deputații europeni dezbat pe 16 mai un document de reflecție propus de Comisia Europeană.

Deputații europeni dezbat felul în care ar trebui UE să abordeze globalizarea, ca urmare a planurilor Comisiei, pe 16 mai, de la 9.00 CET.  Urmăriți dezbaterea în direct!

UE este cel mai mare actor în comerțul mondial și își folosește influența economică pentru a impune standarde ridicate pentru produsele importate, precum și pentru a-și promova valorile în străinătate. Deputații europeni sunt întotdeauna dornici să utilizeze acest lucru, modificând acordurile UE. În negocierile recente privind CETA, presiunea din partea Parlamentului a dus la înlocuirea controversatului proces de soluționare a litigiilor între investitori și state cu sistemul instanței în domeniul investițiilor, pentru a spori transparența și a asigura controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor.

Deputații europeni susțin măsuri de combatere a concurenței neloiale din afara UE. Aceștia au solicitat o strategie UE în urma creșterii importurilor de produse feroviare la prețuri scăzute. Pentru a proteja locurile de muncă europene, Parlamentul solicită un acord rapid privind modernizarea instrumentelor UE de protecție comercială. Ca întotdeauna, este vorba despre obținerea unui echilibru corect, cum ar fi cazul Chinei.

 

Pentru a împiedica comerțul cu minerale să finanțeze conflicte și încălcări ale drepturilor omului, deputații europeni au adoptat în martie un proiect de regulament al UE care impune importatorilor UE de staniu, tungsten, tantal și aur să efectueze verificări asupra furnizorilor lor și să arate cum intenționează să-și monitorizeze sursele pentru a se conforma regulilor. Tot grație Parlamentului, revizuirea normelor UE de prevenire a comerțului cu bunuri și servicii care ar putea contribui la tortură sau la execuție include interzicerea comercializării și a tranzitului echipamentelor folosite pentru tratamentul crud, inuman și degradant al persoanelor din afara UE.

De asemenea, Parlamentul a îndemânat adesea Comisia să pregătească noi legi prin adoptarea unei rezoluții din proprie inițiativă. De exemplu, în aprilie, deputații europeni au solicitat norme UE care să oblige furnizorii de textile și îmbrăcăminte să respecte drepturile lucrătorilor. În aceeași lună, deputații europeni au solicitat o schemă unică de certificare a uleiul de palmier care intră pe piața UE pentru a contracara efectele producției nedurabile de ulei de palmier, precum defrișările și degradarea habitatelor.

De asemenea, deputații europeni țin seama de modul în care globalizarea afectează ocuparea forței de muncă, sprijinind, de exemplu, inițiativele de consolidare a drepturilor lucrătorilor. Parlamentul lucrează în prezent la protejarea oamenilor în noile forme de ocupare a forței de muncă create de economia digitală. Parlamentul sprijină, de asemenea, Fondul european de ajustare la globalizare, care ajută lucrătorii concediați să găsească noi locuri de muncă. De exemplu, pe 11 mai, comisia pentru bugete va aproba 2,6 milioane de euro pentru a ajuta 821 de foști angajați Nokia în Finlanda.

Acestea sunt doar câteva exemple despre ceea ce a făcut Parlamentul cu privire la globalizare în ultimele luni; ele oferă o idee despre diferitele modalități în care deputații europeni se angajează să facă lucrurile să funcționeze pentru europeni.

Dezbatere despre viitorul integrării europene

Comisia va publica până la sfârșitul lunii iunie cinci documente de reflecție ca punct de plecare pentru o dezbatere privind viitorul integrării europene. Fiecare lucrare este dedicată unei teme specifice: dimensiunea socială europeană, globalizarea, uniunea economică și monetară, apărarea și finanțele. Lucrările conțin idei și scenarii pentru ceea ce ar putea fi Europa în 2025, dar nu există propuneri specifice. Inițiativa se încheie la jumătatea lunii septembrie, când președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va ține un discurs despre Starea Uniunii.

Articolul a fost acutalizat pe 15 mai 2017, cu includerea dezbaterii din plen.

Sondaj Eurobarometru 2017: prioritățile europenilor 
  • promovarea păcii și democrației în lume (73%) 
  • politica economică (58%) 
  • politica externă (57%)