Relațiile UE-Japonia: un nou acord comercial pentru o nouă eră 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Semnarea unui acord comercial și al unui parteneriat strategic urmează să intensifice relațiile UE-Japonia.

Acordul comercial va ajuta companiile europene să exporte în Japonia ©AP images/European Union-EP  

Acordul comercial va ajuta companiile europene să exporte în Japonia, în timp ce parteneriatul strategic va spori cooperarea pe probleme comune, precum securitatea și mediul. Eurodeputatul Pedro Silva Pereira, membru din grupul S&D și Alojz Peterle, membru din grupul PPE, coordonează procesele legislative referitoare la cele două acorduri în Parlament.

Eurodeputații au aprobat acordul comercial în cadrul sesiunii plenare din decembrie.

Acordul comercial

Companiile europene exportă anual în Japonia bunuri în valoare de 58 de miliarde de euro și servicii în valoare de 28 de miliarde de euro, însă acordul comercial va stimula aceste schimburi prin eliminarea barierelor comerciale. Acordul prevede eliminarea a 90% dintre tarifele pentru exporturile din UE către Japonia. Acest acord ar trebui să-i ajute pe exportatorii europeni să economisească anual aproximativ 1 miliard de euro din taxe vamale. Mai mult decât atât, Japonia va recunoaște statutul special a peste 200 de produse agricole europene din regiuni specifice (indicații geografice). De asemenea, vor fi luate măsuri privind reducerea barierelor netarifare.

Eurodeputatul Pedro Silva Pereira a declarat că acordul este încheiat într-un moment important: „Acordul de parteneriat economic UE-Japonia transmite un semnal în timp util în sprijinul comerțului deschis, echitabil, bazat pe valori și reguli, într-un moment în care protecționismul a sporit și în contextul politicii comerciale eronate a președintelui american Donald Trump.”

Acesta a adăugat că acordul reprezintă mai mult decât stimularea comerțului: „Acest acord va stimula nu doar legăturile economice bilaterale, ci și cooperarea concretă privind dezvoltarea durabilă, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, acordul poate contribui la consolidarea coordonării cu Japonia în chestiuni multilaterale și la formularea unor norme cu privire la economia globală în conformitate cu standardele înalte și cu valorile comune ale respectării drepturilor omului, ale democrației și ale statului de drept.”

Acordul de parteneriat strategic

Acordul de parteneriat strategic este un act juridic cu caracter obligatoriu care acoperă cooperarea pe o serie de tematici. Eurodeputatul Alojz Peterle a declarat că parteneriatul „va aprofunda cooperarea cu Japonia în sectoare cheie, abordând subiecte precum schimbările climatice, cercetarea în domeniul sănătății și infracționalitatea informatică”. „Acest parteneriat reprezintă un răspuns la provocările globale actuale care depășesc frontierele și confirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de o ordine internațională bazată pe reguli”, a adăugat dumnealui.

Un model pentru alte țări

Ambii deputați europeni văd acordurile ca fiind posibile modele de cooperare pentru alte țări.

Domnul Pereira a declarat: „Este primul acord comercial al UE care se angajează să pună în aplicare Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice alături de capitolele dedicate guvernanței corporative și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Acordul susține, de asemenea, standardele ridicate ale UE privind protecția mediului, protecția consumatorilor, siguranța alimentară și drepturile muncii, protejează serviciile publice și respectă dreptul de a reglementa."

De asemenea, acesta a mai spus că „cele două acorduri au fost posibile deoarece UE și Japonia sunt parteneri care susțin valorile comune ale democrației și care au o viziune comună privind comerțul și cooperarea la nivel mondial, standardele înalte și disponibilitatea de a aborda provocările globale actuale. Acordul „trebuie să reprezinte piatra de temelie a viitoarelor acorduri de cooperare”, a mai spus domnul Pereira.

Ce urmează

Ambele acorduri vor trebui aprobate de către Consiliu pentru a putea intra in vigoare.