UE: oază sau miraj pentru imigranți și refugiați? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

150 de refugiați în drum spre Austria. Am făcut această fotografie când s-au oprit pentru un popas. ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Only" a child)  

Europa se confruntă cu un flux semnificativ de migranți: sute de mii de oameni fug din țara lor, victime ale războiului, sărăciei și traficanților, pentru promisiunea unei vieți mai bune în Europa. Reacția UE la această tragedie este în centrul atenției, iar Parlamentul a cerut un răspuns mai coordonat.

Conform agenției UE Frontex, numărul total de treceri ilegale detectate ale frontierei externe a UE a ajuns la 1,83 de milioane în 2015, în comparație cu 283.500 in 2014 (o persoană poate trece ilegal o frontieră externă de mai multe ori).


Reacție: la nivel UE sau național?


Conform unui sondaj Eurobarometru, aproape două treimi dintre cetățenii UE cred că deciziile privind imigrația trebuie luate la nivel UE, mai degrabă decât la nivel național. Opt persoane din 10 intervievate au spus că solicitanții de azil ar trebui să fie mai bine distribuiți între statele UE. Răspunsurile variază, însă, considerabil, de la țară la țară.


Citiți dosarul nostru pentru mai multe informații despre ce fac Parlamentul European și UE pentru a reacționa la provocarea imigrației.