Criza refugiaților: operațiunea militară din Mediterana intră în a doua fază 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Operațiunea din Mediterana va fi extinsă pentru a include arestarea traficanților și dezactivarea navelor contrabandiștilor în apele UE și cele internaționale. © European Union 2015 - Frontex  

Operațiunea militară UE împotriva contrabandiștilor din Marea Mediterană este pe cale de a intra de faza următoare. După colectarea de informații și stabilirea structurii acesteia, operațiunea se va concentra pe arestarea traficanților și dezactivarea vaselor contrabandiștilor. Detaliile operațiunii au fost discutate în cadrul unei reuniuni a subcomisiei pentru securitate și apărare pe 22 septembrie.

Generalul-locotenent Wolfgang Wosolsobe, director-general al Statului Major Militar UE, a prezentat situația actuală a misiunilor și operațiunilor militare ale UE (inclusiv misiunile de instruire, operațiunea anti-piraterie din largul coastelor Somaliei și operațiunea din Marea Mediterană de abordare a contrabandiștilor.


Lansată în iunie, această operațiune se concentrează pe colectarea de informații, dar poate fi ulterior extinsă pentru a include arestarea traficanților și dezactivarea navelor contrabandiștilor în apele UE și cele internaționale.


Eurodeputatul Michael Gahler (PPE, Germania) a întrebat în cadrul dezbaterii ce s-ar întâmpla dacă s-ar găsi traficanți pe navele „suspecte”. Ar fi aceste nave confiscate și scufundate pentru a evita utilizarea lor pentru transportul de refugiați? Domnul Wosolsobe a răspuns că ideea este ca navele contrabandiștilor să fie scoase din uz, dar nu neapărat distruse. Acestea ar putea fi aduse la țărm pe coastele europene.


„Sunt un pic sceptic cu privire la expresia vom aborda cauzele profunde ale problemei migrației. Contrabanda cu persoane care fug din Africa nu ține de cauza problemei. Rădăcinile problemei se află în punctul de plecare al acestor persoane și de ce acestea părăsesc propria țară”, a spus Eugen Freund (S&D, Austria).


Anna Elżbieta Fotyga (CRE, Polonia), președinta subcomisiei pentru securitate și apărare, a spus că ruta mediteraneană a fost „incredibil de costisitoare” pentru refugiați. „Este necesar să începem operațiuni eficiente”, a mai spus dumneaei, adăugând că „avem probleme mari aici, în Europa, dar avem, de asemenea, responsabilitatea de a aborda problemele reale din Africa”.


„Suntem, desigur, în mâinile statelor membre în legătură cu cât de departe doresc să meargă cu eforturile, mai ales în domeniul militar”, a arătat generalul-locotenent. Dumnealui a arătat că există informații suficiente referitoare la localizarea bărcilor și felul în care operează contrabandiștii în larg, explicând că un mandat ONU ar fi necesar pentru ca forțele sale să intervină în apele teritoriale libiene.

Statul Major al UE 
  • Statul Major al Uniunii Europene este responsabil cu operațiunile care fac parte din politica externă și de securitate comună.  
  • Face parte din Serviciul European de Acțiune Externă.