Eurodeputații vizitează Turcia pentru a evalua situația refugiaților din Siria  

 
 

Distribuiți această pagină: 

Tabără de refugiați sirieni  

Problema Siriei și criza umanitară au dominat ordinea de zi a Parlamentului. În prezent, Turcia găzduiește peste 2,5 milioane de refugiați sirieni înregistrați. În ianuarie, eurodeputații au cerut statelor UE să ofere cele 3 miliarde euro pentru refugiații din Turcia. Pe măsură ce UE caută o mai bună abordare a crizei, două delegații de eurodeputați, de la comisiile pentru libertăți civile și buget, merg în Turcia săptămâna aceasta pentru a evalua situația pe teren.

Conflictul Sirian a devenit cel mai mare dezastru umanitar din lume, după cel de-Al II-lea Război Mondial. După aproape cinci ani de conflcit, 6,5 milioane de persoane sunt strămutate intern, în timp ce 4,6 milioane au fost forțate să fugă în țările vecine. În jur de 35.000 de oameni au fugit din cel mai mare oraș al Siriei, Alep, în ultimele zile, neexistând o soluție pe termen scurt sau chiar pe termen mediu pentru cei afectați de conflict.


Refugiați în Turcia


Conform ultimelor date furnizate de Agenția ONU pentru refugiați, până la sfârșitul lunii decembrie 2015, Turcia a găzduit mai mult de 2,5 milioane de refugiați sirieni înregistrați, devenind țara cu cea mai mare populație de refugiați din lume.


Aproximativ 90% dintre refugiații din Turcia trăiesc în afara taberelor și se estimează că unul din doi refugiați sirieni este copil. UE lucrează îndeaproape cu autoritățile din Turcia, agențiile ONU și alți actori, pentru a satisface nevoile umanitare urgente ale celor mai vulnerabile persoane.


În contextul conflictului actual din Siria, Turcia a devenit rută de tranzit pentru refugiați. Anul trecut au fost peste 850.000 de sosiri înregistrate în Grecia, pe mare, din Turcia, majoritatea fiind de origine siriană. Pe 3 februarie 2016, statele membre UE au convenit cu privire la finanțarea unui fond UE de 3 miliarde euro pentru a sprijini Turcia în abordarea nevoilor refugiaților și comunităților gazdă.


Comisia pentru libertăți civile


Vicepreședintele Parlamentului European Sylvie Guillaume (S & D, Franța) conduce o delegație în Turcia săptămâna aceasta. Cei șapte membri ai comisiei pentru libertăți civile vor vizita locurile unde se desfășoară proiecte de sprijin pentru refugiați și se vor întâlni cu ONG-uri și alți parteneri, pentru a evalua situația de pe teren.


Într-un discurs, înainte de vizită, doamna Guillaume a declarat că principalul obiectiv al misiunii este de a obține „o mai bună înțelegere, în scopul de a acționa mai bine”. Ea a adăugat: „Lista problemelor care urmează să fie discutate va fi lungă: protecția, primirea și integrarea refugiaților, reinstalarea, gestionarea frontierelor, readmisia, liberalizarea vizelor, lupta împotriva contrabandiștilor și altele”.


Dumneaei și-a exprimat speranța că în urma vizitei, eurodeputații vor avea „o imagine de ansamblu a aspectelor implicate și vor putea avansa propuneri relevante în contextul fluxului de refugiați și, mai ales, al parteneriatului UE-Turcia”.


Comisia pentru bugete


O delegație de unsprezece eurodeputați din cadrul comisiei pentru bugete va vizita, de asemenea, Turcia în această săptămână pentru a discuta măsurile de sprijin ale UE pentru refugiații din Siria și Irak și punerea în aplicare a fondurilor UE cu autoritățile locale. Misiunea va include o vizită la o tabără de refugiați.


Vorbind înainte de această vizită, președintele comisiei parlamentare pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, Franța) a declarat: „Mergem în Turcia pentru a asculta principalele părți vizate, pentru a revizui modul în care sunt puse în aplicare proiectele cofinanțate din bugetul UE, și pentru a evalua eficacitatea acestora. Această criză necesită un răspuns ambițios și coordonat, în colaborare cu agențiile ONU, statele membre, ONG-uri și, bineînțeles, autoritățile turcești”.

2,5 milioane  ; Numărul de refugiați sirieni în Turcia

Partajați acest citat: