Turcia: eurodeputații au evaluat situația crizei refugiaților 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Gülhan era studentă la fizică, la Universitatea Latakia Tishreen, când a început în Siria războiul civil și i-a pus o barieră în calea viitorului.

Acum, la 32 de ani, a petrecut deja 4 ani în tabăra de refugiați Osmaniye, în sudul Turciei, o viață care a devenit rutină pentru ea și cei trei copii mici. Conflictul din Siria este cel mai mare dezastru umanitar din lume, după Al Doilea Război Mondial. Săptămâna trecută deputați conduși de Sylvie Guillaume și Jean Arthuis au vizitat refugiații.

Gülhan este de origine siriană, din descendență turcă; povestea ei este una dintr-o multitudine de povești ascultate de membrii comisiilor pentru libertăți civile și buget, care au vizitat taberele de refugiați din Turcia, în perioada 8 - 11 februarie.

După aproape 5 ani de conflcit, mai mult de 250.000 de sirieni și-au pierdut viața, iar Gülhan este una dintre cele peste 11 milioane de persoane strămutate.

Având în vedere că Turcia, singură, găzduiește peste 2,5 milioane de refugiați sirieni, statele membre UE au ajuns la un acord, pe 3 februarie, cu privire la un fond de 3 miliarde de euro pentru a ajuta țara în gestionarea fluxului de refugiați. Adăugând presiune asupra Turciei, zeci de mii de sirieni au fugit din zona violentă, Alep, în ultimele două săptămâni și s-au adunat la granița de sud a țării.

Comisia pentru libertăți civile

În acest context, eurodeputații au vizitat taberele de refugiați din Turcia, săptămâna trecută. O delegație din șapte membri ai comisiei pentru libertăți civile, condusă de vice-președinta Parlamentului Sylvie Guillaume (S&D, Franța) a vizitat tabăra de refugiați din Nizip, pe 9 februarie.

În cadrul taberei de refugiați, ce găzduiește aproximativ 15.000 de sirieni și se află la 45 de kilometri de frontiera cu Siria, doamna Guillaume a transmis mesajul Parlamentului, un mesaj „de înțelegere și recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile turcești și de comunitățile locale”.

Deputații europeni salută eforturile depuse de Turcia pentru a oferi adăpost, hrană, asistență medicală și educație refugiaților din tabere. Ei au subliniat, totuși, că doar 10% dintre refugiații sirieni din Turcia trăiesc în tabere.

Ca urmare a vizitei în Nizip, membrii comisiei pentru libertăți civile au vizitat casele familiilor care beneficiază de sistemul de bonuri, finanțat de UE, pentru refugiații din afara taberelor. În Gaziantep, doamna Guillaume a declarat că „există o diferență foarte clară între condițiile celor din tabere și cele ale refugiaților ce trăiesc în afara lor. Situația pentru refugiații din afara taberelor este foarte precară și aceștia au nevoie urgentă de ajutor, mai ales în ceea ce privește școlarizarea și oportunitățile de angajare.”

Se estimează că peste 50% dintre refugiații sirieni sunt copii, în timp ce doar 14% dintre copiii refugiați din afara taberelor cu vârste specifice școlii primare sunt înscriși la școală.

În timp ce Turcia este acum țara cu cea mai mare populație de refugiați din lume, pentru a putea obține o imagine completă a amplorii crizei, delegația comisiei pentru libertăți civile s-a întâlnit cu oficiali turci și cu reprezentanți ai Agenției pentru refugiați ONU din Ankara. Ei au vizitat și un centru de înregistrare pentru refugiați din peste 80 de țări.

Comisia bugetară

O delegație formată de 11 membrii de la comisia pentru buget a fost, de asemenea, în Turcia, săptămâna trecută, pentru a evalua modul în care fondurile UE destinate sprijinirii refugiaților sunt utilizate pe teren. După întâlnirea cu o familie de refugiați sirieni într-o tabără din Osmaniye, pe 10 februarie, președintele comisiei bugetare, Jean Arthuis (ALDE, Franța), a declarat: „Pot să simt nerăbdarea lor de a se întoarce la ei în țară. Prioritatea noastră trebuie să fie restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, pentru că numai pacea poate rezolva problema migrației”.

Referindu-se la acordul privind un sprijin în valoare de 3 miliarde de euro pentru Turcia, domnul Arthuis a subliniat importanța punerii în aplicare a acestor fonduri cât mai curând: „Avem nevoie de transparență și claritate din partea Turciei. Există o urgență reală și încrederea este indispensabilă, dacă vrem să răspundem rapid”.

La tabăra Osmaniye, eurodeputații au avut posibilitatea de a vizita un supermarket și o bibliotecă finanțate de UE. Delegația comisiei pentru buget s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai Agenției ONU pentru Refugiați, ai Programului Alimentar Mondial, UNICEF și oficiali guvernamentali din Turcia.

Sprijinul UE, ca răspuns la criza siriană

UE este un donator important în ceea ce privește răspunsul internațional la conflictul sirian. Peste 5 miliarde de euro au fost oferite de către Uniune și statele sale membre pentru sprijin umanitar, de dezvoltare și asistență economică. Un ajutor suplimentar în valoare de 3 miliarde de euro, dezbătut de către deputații europeni la Strasbourg, pe 2 februarie, ar putea ajuta în curând Turcia în abordarea nevoilor refugiaților și comunităților-gazdă.

În plus față de găzduirea refugiaților, Turcia a devenit, de asemenea, o rută de tranzit în ultimii ani. Până la sfârșitul lui 2015, peste un milion de persoane au ajuns în Europa pe mare, 49% dintre acestea sunt sirieni. Marea majoritate a călătorit din Turcia, peste o jumătate de milion de oameni sosind pe insula grecească Lesbos.

Fluxul de refugiați nu prezintă niciun semn de atenuare. Conform celor mai recente date ale Agenției ONU pentru Refugiați, peste 80.000 de refugiați și migranți au sosit în Europa cu barca în timpul primelor șase săptămâni ale 2016. Acest număr este mai mare decât al celor care au sosit în timpul primelor patru luni ale anului 2015. În plus, peste 400 de persoane și-au pierdut deja viața încercând să ajungă în Europa pe mare în acest an.

Găsiți în dreapta paginii legături pentru mai multe informații despre răspunsul UE față de conflictul din Siria și criza refugiaților.