Schulz: „De dragul refugiaților, trebuie să cooperăm cu Turcia” 

 
 

Distribuiți această pagină: 

„De dragul refugiaților, trebuie să cooperăm cu Turcia”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în urma unei reuniuni cu premierul turc, Ahmet Davutoğlu, pe 7 martie. Cei doi au discutat despre criza refugiaților, controalele la frontiere, liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci și libertatea presei în Turcia înaintea unei reuniuni dintre șefii de state UE și guvernul Turciei în Bruxelles pe tema măsurilor de oprire a fluxului de imigranți.

În urma întâlnirii de la Parlament, domnul Schulz s-a adresat pe scurt jurnaliștilor, spunându-le că „relațiile cu Turcia au fost, sunt și rămân foarte dificile”, dar că, de dragul refugiaților, „trebuie să cooperăm”. Președintele a avertizat în legătură cu riscul transformării crizei refugiaților într-o criză umanitară: „acesta este motivul pentru care trebuie să facem tot ce putem”.


În timpul întâlnirii cu premierul Davutoğlu, domnul Schulz a vorbit și despre „Zaman”, cel mai mare ziar din Turcia, care a fost plasat sub controlul statului vineri, în urma unei hotărâri judecătorești. „Am avut un schimb de opinii foarte deschis cu primul-ministru, care nu a fost de acord cu punctul meu de vedere. Cred că acest lucru nu trebuie să ne surprindă. Am insistat asupra faptului că libertatea presei este un element cheie al identității noastre europene. Prim-ministrul a explicat cazul din punctul său de vedere”, a explicat președintele.

 

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și premierul turc, Ahmet Davutoğlu  

Domnul Schulz a fost invitat să participe la ședința privind migrația. Dumnealui a declarat că parteneriatul UE-Turcia trebuie să se bazeze pe încredere reciprocă și discuții oneste și a subliniat că cele două părți au nevoie una de alta, lupta împotriva contrabandiștilor și a rețelelor de imigrație ilegală trebuind să fie o prioritate pentru UE și Turcia. Faceți clic pe clipul video de mai sus pentru mai multe informații.

Turcia găzduiește în prezent peste 2,5 milioane de refugiați sirieni înregistrați și cea mai mare parte dintre cei peste un milion de imigranți și refugiați care au ajuns la UE în 2015 au venit prin Turcia. Două delegații de deputați europeni din comisiile pentru libertăți civile și bugete au călătorit în Turcia în perioada 8-11 februarie pentru a evalua situația refugiaților de acolo.