Le Grip: „Femeile refugiate se confruntă cu riscul de a fi traficate și exploatate sexual” 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Constance Le Grip  

Viața într-o tabără de refugiați poate fi foarte grea, mai ales dacă ești femeie sau copil. O delegație parlamentară a vizitat taberele de refugiați din jurul Atenei.

O delegație a comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen a vizitat taberele și centrele de refugiați din jurul Atenei, în perioada 3-4 noiembrie, pentru a evalua situația acestora. După această misiune, am stat de vorbă cu șefa delegației, Constance Le Grip (Franța, PPE). Aceasta a cerut țărilor UE să fie mai angajate în primirea refugiaților, în special a femeilor și copiilor.

De ce e viața unei femei refugiate mai grea decât a unui bărbat refugiat? Care sunt principalele provocări cu care se confruntă?

Nesiguranța și pericolele care amenință refugiații de sex feminin și integritatea fizică și psihică a femeilor din taberele de imigranți sunt mult mai semnificative decât cele cu care se confruntă bărbații. Există riscul ca femeile să fie exploatate sexual și să fie răpite de rețelele de trafic de persoane. Și acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, și după ce au ajuns în UE, inclusiv în tabere.

Nu există suficientă securitate și supraveghere. Ele nu au posibilitatea de a se închide undeva și nici nu există băi separate.  Membrii personalului ne-au spus despre nivelul ridicat de violență în familie la care sunt expuse femeile.

Cum sunt îngrijiți minorii neînsoțiți după ce ajung în tabere?

Cei mai mulți dintre ei trăiesc în tabere generale de refugiați. Anumite tabere încearcă să grupeze minorii împreună. Fetele sunt deosebit de vulnerabile și confruntă cu probleme psihologice.

Multor oameni tineri nu le place să stea în tabere pentru prea mult timp. Ei nu înțeleg întotdeauna de ce trebuie să fie însoțiți și sprijiniți și adesea fug din tabere. Ca rezultat, ei sunt chiar mai expuși pericolului.


Grecia are nevoie urgentă ca alte țări din UE să dea dovadă de solidaritate, în special prin primirea a cât mai multor copii imigranți. În momentul de față, condițiile din Grecia pentru imigranți nu sunt foarte bune.

Ați vizitat un centru pentru femeile care au fost victime ale violenței. Ce v-a impresionat cel mai mult?

Noi nu ne-am întâlnit cu victimele, dar am avut o discuție cu echipa de management. Ne-au spus că femeile din acest centru au dat dovadă de energie și de o voință extraordinară și,  dacă sunt sprijinite și bine sfătuite, ele pot face față provocărilor cu care se confruntă. Femeile de acolo sunt conduse de speranță și de dorința de a răzbate și de a se întoarce pe piața forței de muncă.


Poate fi evaluată amploarea traficului de ființe umane?


Noi nu avem nicio statistică, este foarte dificil să urmărim astfel de lucruri. Directiva europeană cu privire la acest lucru fie nu este corect transpusă în legislația națională, fie nu e aplicată corect sau chiar nu e aplicată deloc.

Cum ar putea Parlamentul să ajute la îmbunătățirea lucrurilor?


Parlamentul a atras deja atenția asupra situației în diferite ocazii, de exemplu prin adoptarea unui raport care propune o serie de măsuri concrete cu privire la Ziua Internațională a Femeii.

Trebuie să le reamintim în mod constant statelor membre angajamentul lor în ceea ce privește relocarea refugiaților, în condițiile în care fiecare țară trebuie să-și asume partea sa Ne-am dori, de asemenea,  o privire mai atentă asupra modului în care sunt cheltuiți banii pe teren.