Eurobarometru: europenii doresc ca UE să facă mai multe în domeniul migrației 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Eurobarometru: europenii doresc ca UE să facă mai multe în domeniul migrației ©AP Images/ European Union-EP  

MIgrația din ultimii ani a fost în centrul ordinii de zi a UE, datorită numărului uriaș de imigranți.

Din 2015, UE a luat mai multe măsuri de gestionare a crizei și de ameliorare a sistemului actual de azil. Conform ultimului sondaj Eurobarometru, 73% dintre europeni doresc ca UE să facă mai mult pentru abordarea situației. 58% cred că acțiunile UE în domeniu sunt inadecvate, cu 8 puncte mai puțin decât anul trecut. 

În decembrie 2016, deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile au susținut un raport privind consolidarea actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO), care va deveni Agenția UE pentru Azil și va asigura distribuția corectă a solicitanților de azil. Va oferi, în același timp, statelor membre mijloacele de a oferi asistență în situațiile de criză și va monitoriza felul în care autoritățile naționale aplică legislația UE în domeniu. În momentul de față, legislația se află în trilog, cu Consiliul și Comisia.

În martie, a fost prezentat în comisia pentru libertăți civile raportul privind reforma sistemului Dublin. Regulamentul are ca scop abordarea punctelor slabe ale actualului sistem de azil UE și determinarea responsabilității statelor membre pentru procesarea unei solicitări de azil. Textul este în curs de a primi amendamente.  

În aprilie, deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile au susținut un raport care are ca scop armonizarea condițiilor de primire a solicitanților de azil și ameliorarea integrării acestora.

Despre sondaj

Sondajul Eurobarometru a fost realizat cu 27.901 participanți din toate statele UE între 18 și 27 martie și este reprezentativ pentru toată populația ca întreg.

În UE, 73% dintre participanți au spus că doresc ca UE să facă mai mult pentru abordarea migrației. Procentul pentru România este de 76%.