Controalele la frontierele europene și gestionarea migrației 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Fluxul migranților și securitatea frontierelor externe reprezintă o provocare pentru Europa. Aflați ce face Parlamentul pentru a aborda această situație.

Migranți așteaptă să fie identificați în Catania, Italia - © UNHCR/Francesco Malavolta  

1,83 milioane de treceri ilegale ale frontierelor externe ale Uniunii Europene au fost înregistrate în 2015. Această cifră a scăzut la 150.114 în 2018. Reacția UE la provocarea migrației include măsuri de consolidare a controalelor la frontieră și ameliorarea gestionării cererilor de azil.

 
Intensificarea controalelor la frontiere

Absența controalelor în spațiul Schengen ar trebui să se facă în paralel cu măsuri compensatorii de consolidare a frontierelor externe. Parlamentul a subliniat gravitatea situației într-o rezoluție adoptată în aprilie 2016.

 

În aprilie 2017 au fost introduse controale sistematice la frontierele externe ale UE, care vizează toate persoanele care intră în Uniune, inclusiv pe cetățenii europeni. În octombrie 2017, Parlamentul a susținut un sistem electronic comun care să accelereze controalele la frontierele externe ale spațiului Schengen și să înregistreze călătorii din afara UE. În urma unui vot al Parlamentului din iulie 2018, cetățenii din afara UE care nu au nevoie de viză trebuie să obțină o autorizare înainte să călătorească spre UE.


Două agenții noi: Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și Agenția UE pentru azil

 

În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus crearea unei Agenții Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă pentru a consolida gestionarea și securitatea frontierelor externe și pentru a oferi asistență polițiștilor de frontieră naționali.

Lansată în octombrie 2016, această nouă entitate reunește Agenția Frontex și autoritățile naționale responsabile cu gestionarea frontierelor. Conform noilor planuri, această agenție ar primi o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în anul 2027.

Deputații au susținut o propunere de consolidare a Biroului European de Sprijin pentru Azil, care devine Agenția Uniunii Europene pentru Azil. Aceasta ar facilita funcționarea sistemului european comun de azil și ar contribui la asigurarea convergenței în evaluarea cererilor de azil din întreaga UE. Aflați mai multe despre propuneri și poziția Parlamentului.

 

Acord cu Turcia

 

Uniunea Europeană și Turcia au încheiat în martie 2016 un acord pentru a pune capăt fluxului de imigranți ilegali care sosesc în Europa din Turcia. Cele două părți au convenit să asigure îmbunătățirea condițiilor de primire pentru refugiați în Turcia și să deschidă canale sigure și legale către Europa pentru refugiații sirieni.

După trei ani, numărul intrărilor ilegale este cu 97% mai mic decât în perioada anterioară acordului. În iulie 2018, Parlamentul a aprobat 500 de milioane de euro pentru școlarizarea copiilor refugiați în Turcia.

 

Repatrieri mai eficiente

 

În septembrie 2016, Parlamentul a aprobat o propunere a Comisiei pentru un document de călătorie standard UE, pentru a accelera repatrierea cetățenilor din afara UE care rămân ilegal în Uniune, fără pașapoarte sau cărți de identitate valabile.

În același timp, sistemul de informații Schengen este consolidat pentru a ajuta țările UE în repatrierea cetățenilor non-UE cu ședere ilegală.

Combaterea cauzelor profunde ale imigrației

 

Conflictele, persecuția, purificarea etnică, sărăcia extremă sau dezastrele naturale sunt cauzele care duc la creșterea imigrației. În iulie 2015, deputații europeni au cerut EU să adopte o strategie pe termen lung pentru a acționa împotriva acestor factori.

 

Pe 6 iulie 2017 a fost aprobat un mecanism european ce mobilizează 44 de miliarde de euro pentru investiții în sectorul privat, în Africa și în vecinătatea Uniunii Europene.