Reacția UE la provocarea migrației 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Provocarea migrației a scos la iveală deficiențe în sistemul european de azil, obligând Uniunea Europeană să acționeze. Aflați care este reacția Parlamentului la această situație.

Garda greacă de coastă din Grecia se apropie de o barcă cu 43 de refugiați sirieni în Marea Mediterană © UNHCR/Andrew McConnell  

1,83 de milioane de imigranți ilegali au trecut frontierele externe ale UE în anul 2015. Deși acest număr a scăzut la 150.114 în 2018, Parlamentul European vine cu mai multe propuneri pentru a îmbunătăți politica în domeniul azilului: de la reformarea sistemului de azil la consolidarea securității frontierelor și promovarea integrării refugiaților.


Descoperiți ultimele cifre referitoare la migrație și azil în infograficul nostru.


Consolidarea sistemului de azil și împărțirea responsabilității între țările UE

 

În centrul sistemului european comun de azil se află regulamentul de la Dublin, care determină țara responsabilă cu prelucrarea fiecărei cereri de azil - în general prima țară a UE în care a intrat solicitantul. Sistemul de la Dublin a făcut ca țările de frontieră, cum ar fi Italia și Grecia, să fie puse sub presiune de criza migrației.

 

În noiembrie 2017, Parlamentul European a confirmat un mandat pentru negocierile interinstituționale cu guvernele UE privind o revizuire a normelor de la Dublin. Cu toate acestea, guvernele naționale nu au reușit să ajungă la o poziție cu privire la propuneri, prin urmare încă nu au început discuțiile dintre Parlament și Consiliu. Aflați mai multe despre sugestiile Parlamentului pentru un nou regulament Dublin.Pe lângă reforma sistemului Dublin, Parlamentul European a lucrat la intensificarea controalelor la frontieră și îmbunătățirea capacității statelor membre de a urmări persoanele care intră în Europa. În mandatul trecut, Parlamentul a mai lucrat la punerea în aplicare a unor norme clare la nivel european pentru a distinge imigranții obișnuiți de refugiați, pentru a asigura un tratament echitabil și egal pentru solicitanții de azil și pentru a se asigura că fiecare stat membru contribuie în mod echitabil la soluționarea problemei legate de relocarea refugiaților.

 

Citiți pagina noastră privind consolidarea sistemului european comun de azil.

Securizarea frontierelor externe ale UE și gestionarea fluxurilor migratorii

 

Fluxul de refugiați a exercitat presiuni enorme asupra autorităților naționale de frontieră. Parlamentul a solicitat consolidarea agenției de frontieră a UE Frontex, iar în decembrie 2015 Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru o nouă pază europeană de frontieră și de coastă cu scopul de a consolida gestionarea și securitatea frontierelor externe ale UE și de a sprijini polițiile de frontieră naționale. Noua agenție a fost lansată în octombrie 2016. Conform planului, aceasta agenție ar urma să aibă o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în anul 2027.

 

Deputații europeni au susținut, de asemenea, o propunere de consolidare a actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO) care va deveni Agenția UE pentru Azil. Agenția ar facilita funcționarea sistemului european comun de azil și ar contribui la asigurarea convergenței în evaluarea cererilor de azil din întreaga UE. Aflați mai multe despre propuneri și poziția Parlamentului.


Printr-un vot din noiembrie 2018, Parlamentul a susținut creșterea substanțială a finanțării pentru migrație și gestionarea frontierei în perioada 2021-2027, comparativ cu bugetul 2014-2020.


Citiți pagina noastră despre controlul frontierelor la nivelul UE și gestionarea migrației.

 

Promovarea integrării refugiaților în Europa

 

De asemenea, UE ia măsuri pentru a ajuta imigranții să se integreze în societățile din noile lor țări. Fondul pentru azil, migrație și integrare, înființat pentru perioada 2014-2020, cu un total de 3.137 miliarde de euro, promovează gestionarea eficientă a fluxurilor de migrație și implementarea și consolidarea unei abordări comune a UE în materie de azil și imigrație.

 

Parlamentul este proactiv și a solicitat o finanțare mai substanțială a programelor pentru a crea noi oportunități, cum ar fi locuri de muncă și educație, în special pentru grupurile vulnerabile și pentru refugiați.


Citiți pagina noastră despre integrarea refugiaților în Europa.