Criza migrației în Europa 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

În ultimii ani, UE a trebuit să reacționeze la cea mai gravă provocare în domeniul migrației de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Citiți în continuare pentru a afla mai multe.

Refugiații sosesc pe țărmurile insulei Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia ©UNHCR/Achilleas Zavallis  

Fluxurile migratorii către UE, care au cunoscut cifre record în 2015 și 2016, au scăzut: 116.647 de persoane au ajuns în Europa pe mare în 2018, față de peste un milion în 2015. Trecerea Mării Mediterane a fost de multe ori fatală, cu 2.277 de morți sau dispăruți în 2018, față de 3.139 cu un an mai devreme. Fluxul de migranți și solicitanți de azil către Europa a demonstrat necesitatea unor politici europene de azil și migrație mai corecte și mai eficiente.

 

Migrația în cifre

 

În ultimii ani, oamenii au fugit în număr mare către Europa, pentru a scăpa de conflicte, teroare și persecuții în țările lor. Dintre cei 333.355 de solicitanți de azil care au primit protecție în UE în 2018, peste un sfert provin din Siria sfâșiată de război, Afganistan și Irak fiind pe locul doi și, respectiv, pe locul trei. În toate aceste țări, civilii se confruntă cu amenințări datorate conflictelor armate, încălcărilor drepturilor omului și persecuției.


În 2017, 258 de milioane de persoane (una din 30) din întreaga lume trăiau în afara țării în care s-au născut. În UE, există 57 de milioane de persoane (11% din populația UE) care s-au născut într-o altă țară decât cea în care trăiesc. Dintre acestea, aproximativ 20 de milioane provin din altă țară a UE, în timp ce aproximativ 37 de milioane s-au născut în afara EU.


Citiți pagina noastră cu cifre pentru informații precise despre cine sunt solicitanții de azil și migranții care vin în Europa, cât de mulți au solicitat și au primit azil, câtor persoane li s-a interzis intrarea în UE și ce măsuri financiare ia UE pentru a gestiona situația migrației.


Reacția UE la criza imigranților

 

Provocarea migrației în Europa a scos la iveală deficiențe în sistemul de azil al Uniunii. În noiembrie 2017, Parlamentul European a confirmat un mandat pentru negocieri interinstituționale cu guvernele UE privind revizuirea regulilor de la Dublin, care determină țara UE responsabilă cu procesarea cererilor de protecție internațională. Cu toate acestea, guvernele UE nu au putut să ia o poziție cu privire la propuneri, prin urmare încă nu au început discuțiile dintre Parlament și Consiliu.


Parlamentul a participat, de asemenea, la pregătirea unor noi măsuri pentru gestionarea imigrației ilegale, la reguli privind controalele mai stricte la frontiere, precum și la elaborarea unui sistem mai eficient de colectare și stocare a informațiilor despre persoanele care intră în UE.


Citiți ghidul nostru privind reacția UE la provocarea migrației.