Migrația în Europa 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Migrația aduce provocări și oportunități pentru Europa. Aflați cum gestionează UE deplasările refugiaților și azilul.

Afganii înfruntă mările dificile ca să treacă din Turcia în Lesvos, Grecia. ©UNHCR/Achilleas Zavallis  

Numărul fără precedent de sosiri ale solicitanților de azil și migranților ilegali în UE, care a culminat în 2015, a făcut necesară o reacție a UE pe mai multe niveluri. În primul rând, politici de gestionare a imigrației oficiale și a celei ilegale și, în al doilea rând, norme comune comunitare privind azilul. Fluxul migrației a avut ca rezultat necesitatea unor măsuri și reforme suplimentare pentru a garanta securitatea frontierelor, precum și o distribuție mai echitabilă a solicitanților de azil între țările UE.


Provocarea migrației


În 2015 au fost înregistrate în UE 1,25 milioane de persoane care solicitau azil pentru prima dată. Până în 2018, acest număr a scăzut la 581.000. În 2018, 116.647 de persoane au ajuns în Europa pe cale maritimă, prin comparație cu peste un milion în 2015. În 2018, numărul total de treceri ilegale ale frontierei către UE a scăzut la 150.114, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani și cu 92% mai puțin decât în 2015 (anul în care s-au înregistrat cele mai multe treceri ilegale).

În timp ce fluxurile de migranți au scăzut, criza a scos la iveală deficiențe în sistemul european de azil. Parlamentul a încercat să combată acest lucru prin reformarea normelor UE în materie de azil, precum și prin consolidarea controalelor la frontierele UE.

Aflați mai multe despre criza migrației în Europa și măsurile UE de gestionare a migrației

 

Politica europeană în domeniul imigrației

 

Politica de imigrație la nivel european tratează atât imigrația legală, cât și pe cea ilegală. În ceea ce privește imigrația legală, UE decide cu privire la condițiile de intrare și de ședere legală. Statele membre își păstrează dreptul de a se pronunța asupra volumului de admitere a persoanelor care provin din țări care nu sunt membre UE pentru a căuta un loc de muncă.

 

Uniunea Europeană abordează și imigrația ilegală, în special printr-o politică de returnare care respectă drepturile fundamentale. În ceea ce privește integrarea, nu există o armonizare a legislațiilor naționale. Cu toate acestea, UE poate juca un rol de sprijin, în special din punct de vedere financiar.

 

Parlamentul European este implicat activ în adoptarea noilor legi privind imigrația ilegală și legală. Acesta participă la elaborarea legislației împreună cu Consiliul, care reprezintă statele membre, încă de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009.

 

Pentru mai multe detalii, citiți fișa tehnică despre politica UE în domeniul imigrației.

 

Politica europeană în materie de azil

 

Din 1999, UE lucrează la crearea unui sistem european comun de azil. Pentru ca sistemul comun să funcționeze, acesta trebuie să aibă:

 

  • reguli coerente pentru acordarea statutului de refugiat în toate statele membre
  • un mecanism pentru a determina care stat membru este responsabil pentru examinarea unei cereri de azil
  • standarde comune privind condițiile de primire
  • parteneriate și cooperare cu țările din afara UE.

 

Conform Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European decide pe picior de egalitate cu Consiliul UE cu privire la legislația în materie de azil.

 

Consultați fișa noastră tehnică despre politica UE în domeniul azilului pentru mai multe informații.