Distribuiți această pagină: 

  • Personal operațional nou ce va sprijini statele membre în sarcinile de control la frontiere sau de returnare, precum și în lupta împotriva criminalității transfrontaliere 
  • Cooperare întărită cu țări terțe 
Poliția de frontieră și garda de coastă UE vor avea un nou corp permanent de 10.000 de angajați până în 2027  

Eurodeputații au adoptat miercuri noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră și a gărzii de coastă, pentru o mai bună protecție a granițelor externe ale UE.

Modificările aduse Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), convenite deja cu miniștrii UE, vizează rezolvarea deficiențelor actuale și o abordare mai adecvată asupra nevoilor actuale în materie de securitate și migrație.


Un corp permanent de 10.000 de angajați până în 2027


Un nou corp permanent va fi înființat pentru a sprijini țările UE la fața locului în sarcinile de control la frontiere sau de returnare, precum și în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. În 2021, personalul operațional va număra 5.000 de angajați, urmând ca până în 2027 corpul permanent să devina pe deplin operațional, cu 10.000 de angajați. Acesta va include, de asemenea, un grup de reacție rapidă pentru intervenții în situații de urgență.


Corpul permanent va fi alcătuit din agenți de frontieră și de coastă angajați de agenție, precum și din personal detașat în mod obligatoriu de către țările UE.

Personal operațional  

Proceduri de returnare mai eficiente și o mai bună cooperare cu țări terțe


Agenția va putea sprijini procedurile de returnare în statele membre, de exemplu prin identificarea resortisanților ilegali provenind din țări terțe și prin asistarea autorităților naționale în obținerea documentelor de călătorie. Noile norme vor consolida, de asemenea, cooperarea cu Biroul European de Sprijin pentru Azil.


Cooperarea cu țările din afara UE va fi, de asemenea, consolidată, permițând noi acorduri dincolo de țările din imediata vecinătate a UE. Respectarea drepturilor fundamentale și protecția datelor cu caracter personal în cadrul acestei cooperări este garantată prin mai multe măsuri. În plus, un număr semnificativ de observatori vor evalua în mod constant respectarea drepturilor fundamentale în cadrul activităților operaționale ale agenției.


Citat


Raportorul Roberta Metsola (EPP, Malta) a declarat: „Această lege va transforma modul în care Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă se ocupă de migrație, inclusiv prin asigurarea unui personal nou însumând 10.000 de polițiști de frontieră, prin stimularea luptei împotriva criminalității transfrontaliere, precum și protejarea drepturilor fundamentale și returnarea eficientă a celor care nu au dreptul la protecție. Principiul nostru a fost acela mereu acela de a fi echitabili cu cei care au nevoie de protecție, fermi cu cei care nu au acest drept și duri cu cei care caută să exploateze cele mai vulnerabile persoane de pe planetă. Cetățenii au cerut, iar noi am venit cu soluții - în timp record. "


Etapele următoare


Noile reglementări au fost adoptate cu 403 voturi pentru, 162 împotrivă și 44 de abțineri. Textul va trece acum prin adoptarea formală de către Consiliul UE, înainte de intrarea în vigoare.