Strategia europeană pentru date: ce dorește Parlamentul 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Cum vor eurodeputații să configureze regulile UE de partajare a datelor non-personale pentru a impulsiona inovația și economia, protejând totodată viața privată

©AdobeStock/Sdecoret  

Datele sunt în centrul transformării digitale europene, fenomen care influențează toate aspectele societății și ale economiei. Datele sunt necesare pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, una dintre prioritățile UE, și oferă oportunități importante pentru inovație, redresare după criza Covid-19 și creștere, de pildă în sectorul sănătății sau al tehnologiilor verzi.

Aflați mai multe despre oportunitățile și provocările oferite de big data.

Într-un raport adoptat în sesiune plenară pe 25 martie 2021, Parlamentul a cerut, ca răspuns la Strategia europeană în domeniul datelor a Comisiei Europene, o legislație având în centru oamenii, bazată pe transparență și confidențialitate - valori europene ce vor permite companiilor și cetățenilor europeni să beneficieze de potențialul datelor industriale și publice din UE. 


Beneficiile unei economii europene bazate pe date


Deputații europeni spun că această criză a scos în evidență nevoia unei legislații eficiente în privința datelor care va susține cercetarea și inovația. Cantități uriașe de date de calitate, în principal non-personale (industriale, publice și comerciale) există deja la nivelul UE și potențialul lor așteaptă încă să fie explorat. În anii următori, vor fi generate și mai multe date. Deputații preconizează că legislația asupra datelor va permite valorificarea lor făcându-le accesibile companiilor europene, inclusiv pentru IMM-uri și cercetători.

Activarea fluxurilor de date între diverse sectoare și țări vor ajuta afaceri europene de toate mărimile să inoveze și să înflorească în UE și la nivel global, făcând din UE un lider în economia datelor.

Comisia estimează că economia datelor în UE ar putea crește de la 301 miliarde EUR în 2018 la 829 miliarde EUR în 2025, iar numărul specialiștilor în date de la 5,7 la 10,9 milioane.

Competitorii UE la nivel global, cum sunt SUA și China, inovează rapid și aplică modalități proprii de accesare și folosire a datelor. Pentru a deveni un lider în economia bazată pe date, UE trebuie să descopere un mod european de a le valorifica potențialul și de a stabili noi standarde.

Reguli pentru a proteja confidențialitatea, transparența și drepturile fundamentale


Eurodeputații susțin că regulile trebuie să se bazeze pe valorile UE de confidențialitate, transparență și respect pentru drepturile fundamentale. Partajarea liberă a datelor trebuie să se limiteze la date non-personale sau la date anonimizate în mod ireversibil. Persoanele trebuie să aibă control deplin asupra propriilor date și să fie protejate de regulile UE de protecție a datelor, în special GDPR.

Parlamentul a solicitat Comisiei și statelor membre să lucreze cu celelalte țări pentru definirea unor standarde globale în acord cu valorile și principiile europene, dar care să asigure în același timp competitivitatea pieței UE.

Spații comune europene de date și infrastructură big data


Plecând de la principiul fluxului liber de date, deputații europeni au cerut Comisiei și statelor membre să construiască spații de date sectoriale ce vor permite partajarea datelor cu respectarea bunelor practici, a cerințelor legale și a protocoalelor. În contextul pandemiei, o atenție sporită trebuie acordată Spațiului european al datelor medicale.

Succesul strategiei de date depinde în mare măsură de infrastructura IT&C, ceea ce impune accelerarea progreselor tehnologice în UE, în privința securității informatice, a fibrei optice, sau a infrastructurilor 5G sau 6G. Deputații au apreciat în egală măsură propunerile de a avansa rolul Europei în domeniul supercomputerelor sau al computerelor cuantice. Ei au avertizat că diferențele tehnologice între regiuni trebuie atenuate pentru a le oferi acestora șanse egale de redresare în era post-covid.

Amprenta big data asupra mediului


Folosirea datelor poate susține tehnologiile verzi și obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. În același timp sectorul IT&C este responsabil de 2% din emisiile globale cu efect de seră. O dată cu creșterea sa, sectorul digital trebuie să depună eforturi pentru reducerea amprentei de carbon și a deșeurilor electronice, au subliniat deputații.


Legislația europeană în privința partajării datelor


Comisia a prezentat o strategie europeană asupra datelor în februarie 2020. Strategia și Cartea albă privind Inteligența Artificială sunt primii piloni din strategia digitală a Comisiei.

Aflați mai multe despre oportunitățile legate de IA și ce dorește Parlamentul.

Parlamentul dorește includerea raportului în noua Lege asupra datelor ce va fi propusă de către Comisie în a doua jumătate a lui 2021. 

Parlamentul lucrează, de asemenea, la un raport cu privire la Legea asupra guvernanței datelor pe care Comisia a prezentat-o spre dezbatere în decembrie 2020 în cadrul Strategiei europene în domeniul datelor. Scopul acestei legi este de a mări disponibilitatea datelor și de a crește încrederea în partajarea datelor și în intermediari.