Distribuiți această pagină: 

Articole 

Israel -Palestine illustartion        

O pace de lungă durată între Israel și Palestina rămâne prioritatea Uniunii Europene. În septembrie 2015, eurodeputații au cerut o abordare nouă privind conflictul dintre Israel și Palestina și reluarea eforturilor pentru promovarea păcii. Eurodeputații au insistat asupra menținerii viabilității soluției bazate pe două state. În decembrie 2014, membrii Parlamentului European au votat pentru susținerea „recunoașterii statului palestinian”.

Așezarea israeliană a Maale Adumim în Cisiordania © Imagini AP / EU-PE.        

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un moment critic, iar UE și statele sale membre ar trebui să recunoască independenţa statului palestinian, potrivit eurodeputaţilor din delegația Parlamentului în Palestina. Liderul delegaţiei şi ceilalţi cinci membri au vizitat Ierusalimul și Cisiordania, între 20-24 februarie. Iar în plen, pe 14 februarie, a fost analizată recenta decizie a guvernului israelian privind legalizarea retroactivă a unor aşezări construite ilegal în Palestina.

Palestinian President, Mahmoud Abbas, puts his state’s case to MEPs        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

”Este timpul pentru popoarele noastre să trăiască în libertate, fără ziduri și puncte de trecere”, a spus președintele Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas joi, în discursul său în fața deputaților. El a transmis mulțumirile oamenilor față de Parlamentul European pentru recunoașterea statului Palestina și a criticat Israelul pentru continuarea ocupației în teritoriile palestiniene.

Articole 

Israeli President, Reuven Rivlin, calls on MEPs to help build trust in the Middle East        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

”Conducerea aleasă a Israelului a sprijinit și sprijină în continuare două state pentru două soluții pentru oameni”, a spus președintele statului Israel Reuven Rivlin deputaților, miercuri. Cu toate acestea ”în acest moment, un acord permanent de pace între noi și palestinieni nu poate fi atins”, a mai spus el, cerând UE să ajute la reconstrucția încrederii între părți.

O delegație parlamentară a fost în Liban.        

Refugiați în proces de relocare în Europa, refugiați palestinieni ce trăiesc de ani de zile în tabere, organizații internaționale și ONG-uri locale - aceștia au fost interlocutorii deputaților de la comisia pentru libertăți civile ce au vizitat Libanul în perioada 19-22 septembrie. Misiunea acestora a fost de a evalua situația din Liban în calitate de legislatori pentru viitoarele reguli privind relocarea refugiaților.

Pierre Krähenbühl        

Șeful agenției ONU responsabile cu furnizarea asistenței către cele cinci milioane de refugiați palestinieni în Iordania, Liban, Siria și Teritoriile Palestiniene a vorbit deputaților europeni de la comisia pentru afaceri externe pe 2 martie. Domnul Pierre Krähenbühl ne-a vorbit într-un interviu despre ramificarea ostilităților în Gaza și Siria și activitățile UNRWA. În 2007-2013, 57% din bugetul agenției a venit de la UE și statele sale membre.

Articole 

A view of the Dome of the Rock in Jerusalem, past the Israeli separation wall in Abu Dis in the West Bank, September 29, 2014.  ©BELGA_EYEVINE        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Parlamentul "sprijină în principiu recunoașterea statului palestinian și soluția bazată pe două state și consideră că acestea ar trebui însoțite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze", se arată într-o rezoluție votată miercuri. Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE în procesul de pace din Orientul Mijlociu, PE a decis lansarea unei inițiative ”Parlamentari pentru Pace”, care să aducă împreună deputați europeni și deputați israelieni și palestinieni.

Fulvio Martusciello și Martina Anderson.        

Recent, Suedia a devenit prima țară occidentală din UE care recunoaște statul Palestina. Pe 17 decembrie, deputații europeni au votat o rezoluție despre recunoașterea statului Palestina. Va ajuta aceasta la eliminarea violenței din regiune? Am pus câteva întrebări președintei delegației pentru relațiile cu Consiliul Legislativ Palestinian, Martina Anderson (GUE/NGL, Regatul Unit) și președintelui delegației pentru relațiile cu Israel, Fulvio Martusciello (PPE, Italia).