Ar trebui recunoscut statul Palestina? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Fulvio Martusciello și Martina Anderson  

Recent, Suedia a devenit prima țară occidentală din UE care recunoaște statul Palestina. Pe 17 decembrie, deputații europeni au votat o rezoluție despre recunoașterea statului Palestina. Va ajuta aceasta la eliminarea violenței din regiune? Am pus câteva întrebări președintei delegației pentru relațiile cu Consiliul Legislativ Palestinian, Martina Anderson (GUE/NGL, Regatul Unit) și președintelui delegației pentru relațiile cu Israel, Fulvio Martusciello (PPE, Italia).

Violența pare să crească între Israel și Palestina. Cum pot ajuta UE și Parlamentul European?

 

Martina Anderson: UE poarte ajuta respectându-și obligațiile proprii și suspendând acordul de asociere cu Israel, din cauză că acest stat încalcă repetat drepturile omului. În plus, Parlamentul European ar putea recunoaște statul Palestina, lucru care va reprezenta un stimul pentru negocierile către o soluție a două state.


Fulvio Martusciello: Parlamentul European trebuie să condamne cu voce tare și unanim fiecare episod de violență; să facă totul pentru a inversa această spirală a violenței.


Ce este necesar pentru obținerea unei păci durabile?


Martina Anderson: Viabilitatea soluției a două state a fost subminată continuu de ocupația israeliană, chiar și atunci când Israelul trebuia să lucreze la această soluție prin negocieri. Această situație nu poate continua. Recunoașterea statului Palestina nu trebuie văzută doar ca un rezultat al negocierilor, ci și ca baza negocierilor autentice către această soluție.

 

Fulvio Martusciello: Uniunea Europeană trebuie să acționeze la nivel diplomatic pentru a promova și realiza procesul de pace dintre Israel și Palestina. Eforturile UE trebuie îndreptate către încurajarea dialogului, evitând decizii pripite.


Articolul a fost publicat original pe 26 noiembrie.