Distribuiți această pagină: 

Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state, Palestina şi Israel ©BELGA_EYEVINE ©BELGA_EYEVINE  

Parlamentul "sprijină în principiu recunoașterea statului palestinian și soluția bazată pe două state și consideră că acestea ar trebui însoțite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze", se arată într-o rezoluție votată miercuri. Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE în procesul de pace din Orientul Mijlociu, PE a decis lansarea unei inițiative ”Parlamentari pentru Pace”, care să aducă împreună deputați europeni și deputați israelieni și palestinieni.

Rezoluția a fost elaborată de cinci grupuri politice și a fost votată în Parlament ca text unic, cu 498 de voturi la 88 și 111 abțineri.


Parlamentul "își reafirmă sprijinul ferm în favoarea unei soluții pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitală pentru ambele state, respectiv un stat Israel sigur și un stat palestinian independent, democratic, contiguu și viabil, conviețuind alături în pace și securitate pe baza dreptului la autodeterminare și a respectului deplin al dreptului internațional".


Deputații condamnă, în cei mai puternici termeni, toate actele de terorism sau violență.


Facțiunile palestiniene chemate să pună capăt divizării interne

 

Deputații au subliniat importanța consolidării autorității guvernului consensual palestinian și au cerut tuturor facțiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, să pună capăt divizării interne.

 

Colonii ilegale

 

Rezoluția ”subliniază faptul că, în conformitate cu dreptul internațional, coloniile sunt ilegale”, cere UE să devină un facilitator real în procesul de pace din Orientul Mijlociu și cere Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă să faciliteze o poziție comună a UE în acest scop.

 

Deputații naționali din ambele părți să lucreze împreună


Deputații europeni au decis să lanseze o inițiativă ”Parlamentari pentru Pace” care să aducă împreună deputați europeni, precum și deputați din parlamentele israelian și palestinian, pentru a ajuta la progresele pe agenda pentru pace și a fi complementară eforturilor diplomatice ale UE.